Even binnenkijken: dit kasteel uit The Godfather staat te koop

Net als in de film, ik wil het. Nou, dan kan: in Acireale, een kustplaats bij het Siciliaanse Catánia, staat een kasteel te koop dat een rol speelde in The Godfather trilogie. Met het ongewapende oog is al wel te zien dat het hier geen gemiddelde Hollandse rijtjeswoning betreft, maar ik praat je graag even bij wat ’t allemaal in huis heeft.

La famiglia Pennesi di Floristella

In 1880 was het de baron Agostino Pennisi di Floristella die opdracht gaf voor het kasteel in Neogotische stijl met Moorse invloeden. Voor de €6 miljoen waarvoor het nu te koop staat krijg je een woonoppervlak van 4000 vierkante meter, onder meer in beslag genomen door 22 slaapkamers en 8 badkamers. Leuk voor een enorme familie of mensen met de ambitie om een hotel te runnen. Maar de wastafels moet je dus wel even delen, helaas.

Verder is er een inpandige kapel met fresco’s van kunstschilder Giuseppe Sciuti, een wijnkelder en zijn er verschillende terrassen die uitkijken over je stuk grond dat het dubbele aantal vierkante meters aantikt van de woning zelf. Op die lap grond is een groen park aangelegd met fonteinen te over.

Het kasteel in The Godfather III

Paradepaard is de marmeren trappenhal die niet zou misstaan in een kathedraal. Die vormde, samen met een aantal kamers op de eerste verdieping, het decor van scènes uit The Godfather III. De entree kun je herkennen van het memorabele momentje dat een huurmoordenaar in opdracht van meneer Corleone een politicus omlegt in de film. De echte filmfanaat kent het kasteel wellicht ook nog ‘ns uit de Italiaanse jarenzestigfilm Un bellissimo novembre.

Het uit de kluiten gewassen woonhuis was overigens geen overschatting van de baron, hij liet het bouwen speciaal voor zijn kunstverzameling die blijkbaar de proporties had van een museumcollectie. Uiteindelijk zag hij er toch meer in om het kasteel met z’n gezin te betrekken, en woonden er na hem nog vijf generaties Pennisi in.

In de Tweede Wereldoorlog diende het optrekje nog een tijd als logistieke basis voor Duitsers en daarna werd het een veldziekenhuis voor de Geallieerden. Toen de oorlog was afgelopen betrok het nobele nageslacht van de baron het kasteel weer, met name rond de druivenoogst in de herfst, tot de laatste afstammeling het drie jaar terug in de verkoop gooide. Tot dusver zonder succes. Misschien valt er bij Sotheby’s nog wat af te dingen, mocht je interesse hebben in een iconische filmset in eigen bezit.

Beeld: Sotheby’s International Realty