6 dingen waar Italië zich afgelopen april druk om maakte

Van een verdwenen woordvoerder van de Heilige Maagd Maria tot levensgevaarlijke taferelen rondom de Vesuvius-vulkaan en een provocerende zeemeermin in het zuiden. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie april 2023

Bedrijven mogen niet zomaar meer Engels praten

Another huge step in de defensie van het erfgoed van Italië: een boete van €100.000 voor bedrijven bij het gebruiken van Engelse woorden die ook in het Italiaans kunnen. If it’s up to premier Meloni dan. De voorgestelde wetgeving richt zich op alle andere talen, maar in het specifiek op ‘Anglomania‘, omdat het Engels zeker nu het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU hoort not done is. Engelse leenwoorden zouden de Italiaanse taal vernederen, waardoor nu vereist wordt dat iedereen in het werkveld de moedertaal beheerst en het gebruik van Engels in officiële documentatie, inclusief ‘acroniemen en namen’ van functies bij bedrijven die in het land actief zijn, wordt verboden.

Napolitanen wilden de Vesuvius in de fik zetten

Met grote bezorgdheid waarschuwden de autoriteiten afgelopen week voor gevaarlijke activiteiten rondom de Vesuvius. Met de voetbalwedstrijd tegen Salernitana kon Napoli landskampioen worden, waarvoor fans een vulkaanuitbarsting wilden nabootsen met driekleurige rookbommen op de top van de krater. Het duel eindigde met een 1-1, dus het kampioensfeestje moest worden uitgesteld en op de Vesuvius bleef het uiteindelijk stil.

De ziener van de Madonna di Trevignano Romano is verdwenen

Gisella Cardia, een voormalige zakenvrouw die beweert elke maand een bericht van de Maagd Maria te ontvangen, is op wonderlijke wijze verdwenen. Haar volgelingen geloven dat ze op vakantie is, maar er zijn er ook die zeggen dat met Cadia ook vele nullen aan donaties verdwenen zijn. Lees hier het bizarre verhaal over de zelfbenoemde ziener van de Madonna.

ChatGPT werd verboden in Italië, en daarna toch niet meer

Privacywaakhond GPDP kreeg het als eerste in Europa voor elkaar om AI-tool ChatGPT te verbieden. Dat was echter van korte duur; na het toevoegen van een leeftijdscheck, opt-out formulier en meer zichtbaarheid van het privacybeleid is de chatbot in Italië weer back in business. 

Het dorp der dorpen van 2023 werd bekroond

Televisiezender RAI zendt ieder jaar een strijd uit om het mooiste dorp van het land, om slaapdorpjes op de kaart te zetten voor een toerismeboost. Het is dit dorpje in de regio Lazio dat zich vanaf nu Borgo dei Borghi van het jaar mag noemen.

Provocerende zeemeermin veroorzaakte commotie in Puglia

Het werk van studenten van de kunstschool Luigi Russo veroorzaakte nogal wat commotie in het zuiden van Italië. De zeemeermin die op een plein in Monopoli geplaatst werd, moest een eerbetoon zijn aan ‘de overgrote meerderheid van vrouwen met rondingen’, maar pakte uit als een nogal wulpse dame. “It looks like a mermaid with two silicone breasts and, above all, a huge arse never seen before on a mermaid. At least not any I know,” omschreef de Zuid-Italiaanse actrice Tiziana Schiavarelli het beeld.