Zo kom je Zwarte Zaterdag met minder zuchten door

Het vakantieleed dat files heet is aankomend weekend onvermijdelijk: de eerste zaterdag van juli staat bekend als Zwarte Zaterdag. Met name door Fransen die massaal op vakantie gaan en de weg versperren, maar de Duitsers maken het ons niet minder lastig onderweg naar Italië. Die zijn al heel de maand juli bezig met karren. En in Italië is dan misschien geen sprake van Zwarte Zaterdagen, maar zijn er heus ook plekken waar je beter een boog omheen kunt rijden. Met deze tips voor onderweg kom je Zwarte Zaterdag met ietsjes minder zuchten door.

Op Zwarte Zaterdag naar Italië

Zorg voor proviand

Inkoppertje, maar eten maakt álles beter. Bovendien vermijd je met een volle kofferbak de rijen bij tankstations, want óók daar ontstaat file op Zwarte Zaterdag. En je behoedt jezelf voor apocalyptische taferelen op de achterbank, voor wanneer je net vast blijkt te lopen op een plek waar je grootste kans op voedingsstoffen in het maisveld naast de weg ligt.

Vertrek op een tactisch tijdstip

Hoe vroeger weg, hoe beter, zou je denken. Nee dus, want ga jij voor het ochtendgloren de snelweg op, dan beland je op de grootste knelpunten wanneer de ochtendspits daar precíes begint. Stap je tegen de middag pas in de auto, dan is de kans aanwezig dat de grootste files al wat opgelost zijn. En verspreid je op die manier je reis over twee dagen, dan beperk je het irritatieniveau al helemaal. Boek een leuk hotelletje op de route, zoek een mooi restaurant en je vakantie is al begonnen onderweg.

Zwarte Zaterdag in Frankrijk overleven

De Route du Soleil door Frankrijk is op 5 augustus dus je grootste nachtmerrie, want dan start de Franse vakantie officieel. De pijn iets verzachten doe je door een ommetje te maken en de grote snelwegen te vermijden (zoals die bij Lyon). Of simpelweg vandaag of zondag te vertrekken, als je echt van het gezeur af wilt zijn. Tussen half een en twee uur besluiten de Fransen ook unaniem om een pitstop bij het tankstation te doen, dus neem je lunch vooral zelf mee of las een pauze in die buiten de snelweg ligt. Fileverwachting: de kans is groot dat je ter hoogte van de Fréjus- en Mont Blanc-tunnel richting Italië en Bardonnex/Geneve richting Zwitserland vastloopt.

Zwarte Zaterdag in Duitsland overleven

De Duitsers zijn dus wat minder eensgezind in hun vertrekdag, maar zorgen in heel juli en augustus voor filegevaar. De zaterdag is dus hoogstwaarschijnlijk minder zwart, maar van de hele weg doortrappen zal geen sprake zijn. Dus ook hier: laad die auto vol met lekkers en zet je beste humeur op, zodat er hopelijk nog wat van over is als je in Italië belandt. Fileverwachting: grote kans op stilstaan bij Karlsruhe, drukte bij de grensovergangen en op de rem bij Basel.

Beperk de grensstress met een tolbadge

Ook tolwegen zijn mooie knelpunten onderweg. Daar kun je de boel wel soepeler laten verlopen door vooraf een tolbadge aan te schaffen. Scheelt je de wachtrij voor een kaartje. Het tolbedrag zie je later op je bankrekening terug, want dat gaat er automatisch af.

Files in Italië vermijden

Nog even die fileverwachting bij de grensovergangen: de drukste zijn de Fréjus- en Mont Blanctunnel vanuit Frankrijk, de Chiasso vanuit Zwitserland en de Brennerpas en Tarvisio vanuit Oostenrijk, mocht je daarvandaan komen. Maar na de grens ben je er helaas nog niet. Op de ringwegen rondom Milaan, Genua en de wegen rond de grote Noord-Italiaanse meren staat het verkeer vaak vast. Reis je in twee dagen of ben je zo slim geweest om op zondag te vertrekken? Hou er dan nog rekening mee dat de Italiaan op de heerlijkste dag van de week graag de stad ontvlucht – wegen rondom Modena, Florence, Milaan, Venetië, Bologna en Rimini kunnen dan nog een laatste uitdaging worden.

Bron: Parool & Columbus Magazine