Huh? Pizza Napoletana is geen Napolitaanse pizza

De pizza Napoletana brengt nogal wat verwarring. Je zou namelijk denken dat deze pizza uit Napoli komt. Net zoals een pizza Romana uit Rome… toch? Dit is hoe het écht zit.

Pizza Napoletana

Misschien heb je hem weleens gegeten, de pizza Napoletana met mozzarella, ansjovis en kappertjes. Hoewel de naam dus doet vermoeden dat deze pizza uit Napoli komt, is het oorspronkelijk een traditionele pizza uit Rome. Che cosa?

Italië heeft een eeuwenoude pizzacultuur en vooral in Rome en Napels nemen ze dit zeer serieus. Er zit zelfs heel veel verschil in de bereiding van de pizza’s. Waar het deeg van de Romeinse pizza met de deegroller dun wordt uitgerold en dus krokant is, is deze bereiding in Napels strikt verboden. Daar maakt de pizzaiolo de bodem helemaal met z’n handen en is het deeg wat zachter en luchtiger. Dit zijn lang niet alle verschillen.

Pizza Romana

De Romeinse pizzabakkers staan er namelijk om bekend wat vrijer te zijn in hun ingrediënten. De klassieker die je in Rome overal op de kaart ziet staan? De pizza Napoletana, met ansjovis, mozzarella en kappertjes dus. Om het nóg verwarrender te maken; buiten Rome heet deze zelfde pizza een pizza Romana.

Hoe je een pizza met mozzarella en ansjovis ook noemt, officieel is de pizza Napoletana qua bereidingswijze dus… Romeins, of ergens ertussenin. Maar Napolitaans, dat is hij niet.