Netflix-tip: het waanzinnige Tutto Chiede Salvezza

Tutto Chiede Salvezza

Zin om voor de buis te huilen, te lachen en je hersenen nog minimaal een week na laten malen over wat je hebt gezien? Dan heb ik een kijktip voor je op Netflix. Tutto Chiede Salvezza gaat over een twintiger uit Rome die een week gedwongen opgenomen wordt op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Een nieuwe serie die tegelijkertijd even hartverscheurend als hoopvol is.

Alles vraagt om verlossing

Als Daniele na een avond in de club thuiskomt lijkt er geen vuiltje aan de lucht, tot hij de volgende ochtend wakker wordt in een bed dat allesbehalve van hem is. In zijn kamer treft hij een erg handtastelijke Gianluca, een tot de Heilige Maagd biddende man zonder naam en broek, de oude wijsgeer Mario die een onzichtbare vogel ziet en kasplantje Alesso, die enkel nog naar het plafond staart.

Zoals iedere ogenschijnlijk normale jongere die op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis wakker wordt, is Daniele het niet eens met zijn gedwongen opname en keert hij zijn kamergenoten de rug toe. Een slapeloze nacht doet hem echter beseffen dat zijn avond in de club wat wilder was dan hij in eerste instantie dacht. Stukje bij beetje ontdekt hij dat zo’n weekje op de afdeling voor hem zo’n slecht idee nog niet is en worden zijn kamergenoten zijn vrienden.

Waarom je Tutto Chiede Salvezza moet kijken

De serie Tutto Chiede Salvezza maakte zoveel in mij los dat ik me afvroeg of ik zelf niet een paar dagen op de PAAZ-afdeling moet doorbrengen. Niet eens omdat alle emoties die ik in m’n zenuwstelsel heb zich in nogal rap tempo achter elkaar lieten zien, maar omdat de serie zó mooi en positief is neergezet. Ik denk heus de gemiddelde mens een stuk wijzer en empathischer de deur uitloopt na een ervaring zoals deze.

‘I pazzi veri sono quelli che non si inginocchiano mai’, sluit Daniele af in een gedicht dat hij schreef op de afdeling. Oftewel: de echte gekken zijn zij die nooit knielen, want in alle waanzin die hij op de afdeling ervaart vindt hij de allergrootste menselijkheid: kwetsbaarheid.

Beeld: Netflix