8x feestelijke Italiaanse hoofdgerechten
Op zoek naar een beetje inspiratie voor de feestdagen? Die vind je uiteraard in de Italiaanse keuken, waar ik je graag een handje bij help. We doen wel aan valsspelen, want in Italië eet men natuurlijk pasta als primo en niet als secondo. Maar gezien wij dat niet gewend zijn en standaard te grote porties maken, neem ik hier ook wat pasta en risotto mee. Een Italiaan hoeft hier tenslotte niet te spieken voor wat hij als hoofdgerecht op tafel tovert.
Het Italiaanse hoofdgerecht
Bij een traditioneel Italiaans hoofdgerecht, oftewel de secondo, is de hoofdrol weggelegd voor proteïne. Vitamientjes halen ze uit de contorni (bijgerechten) en bij de primo is zijn er al genoeg koolhydraten langsgekomen om met een stuk vlees of vis goed vol te zitten. Wij Hollanders willen het spektakelstuk liever wat grootser. Deze feestelijke Italiaanse hoofdgerechten kun je in elk diner fietsen, van etentjes met vrienden tot een uitgebreid kerstdiner.
- Naar onze feestelijke Italiaanse voorgerechten »
- Naar onze feestelijke Italiaanse toetjes »
- Naar de perfecte Italiaanse kaasplank »
8x feestelijke Italiaanse hoofdgerechten
Polenta met chipotleboter-sjalotten
Deze deconstructed polenta is voor nonna’s een reden om je op straat te zetten, maar lekker is-ie wel. De polenta is lichter dan normaal, want de boter die je er eigenlijk doorheen zou moeten doen gaat er overheen – en terwijl je eet weer erdoor.
Zeebaars met parmaham en salieblaadjes
Oftewel saltimbocca di spigola, op z’n Italiaans. Dit recept voor saltimbocca van vis is heel eenvoudig, met slechts een paar ingrediënten, waardoor de smaak van de zeebaars optimaal tot zijn recht komt. En een geheimpje: dit hoofdgerecht is razendsnel klaar.
Ossobucco met Barolo en salie
Net even anders dan de traditionele ossobuco alla milanese, en badend in een bad Barolo zelfs nog lekkerder dan in klassiek wit.
Koolrolletjes met XO-paddenstoelen en crème van taleggio en porcini
Vanja vindt deze vega-capunet nog lekkerder dan de traditionele met vlees. Met de crème van taleggio en porcini wordt de bescheiden koolrol een chic de friemel wintermaal.
Italiaanse kaasfondue
Doe eens niet zo Zwitsers en ga voor Italiaans. Kaasfondue op een feestavond kan áltijd, en zo serveer je ‘m toch net even anders.
Strozzapreti con frutti di mare
Een feestelijk Italiaans hoofgerecht? In het kustplaatsje Savio wordt zelfs een jaarlijkse sagra gehouden, een foodfestival ter ere van strozzapreti. De zeevruchten die voor dit gerecht worden gebruikt hangen van de vangst af, dus maak je eigen selectie.
Risotto al Barolo
Een klassiek recept afkomstig uit de Noord-Italiaanse streek Piemonte, waar ook Barolo vandaan komt, ook wel bekend als de koning van de Italiaanse wijn. Dit gerecht is een gouden trio op een bord.
Calamarata con triglia, pomodorini e zafferano
Vertaald? Pasta met rode mul, trostomaatjes en saffraan. Een Italiaans hoofdgerecht bomvol smaak, met ook nog eens de allerbeste looks.