6x feestelijke Italiaanse hoofdgerechten

Op zoek naar een beetje inspiratie voor de feestdagen? Die vind je uiteraard in de Italiaanse keuken, waar ik je graag een handje bij help. We doen wel aan valsspelen, want in Italië eet men natuurlijk pasta als primo en niet als secondo. Maar gezien wij dat niet gewend zijn en standaard te grote porties maken, neem ik hier ook wat pasta en risotto mee. Een Italiaan hoeft hier tenslotte niet te spieken voor wat hij als hoofdgerecht op tafel tovert.

Het Italiaanse hoofdgerecht

Bij een traditioneel Italiaans hoofdgerecht, oftewel de secondo, is de hoofdrol weggelegd voor proteïne. Vitamientjes halen ze uit de contorni (bijgerechten) en bij de primo is zijn er al genoeg koolhydraten langsgekomen om met een stuk vlees of vis goed vol te zitten. Wij Hollanders willen het spektakelstuk liever wat grootser. Deze feestelijke Italiaanse hoofdgerechten kun je in elk diner fietsen, van etentjes met vrienden tot een uitgebreid kerstdiner.

6x feestelijke Italiaanse hoofdgerechten

Ossobuco

Ossobucco met Barolo en salie

Net even anders dan de traditionele ossobuco alla milanese, en badend in een bad Barolo zelfs nog lekkerder dan in klassiek wit.

Koolrolletjes met XO-paddenstoelen en crème van taleggio en porcini 

Vanja vindt deze vega-capunet nog lekkerder dan de traditionele met vlees. Met de crème van taleggio en porcini wordt de bescheiden koolrol een chic de friemel wintermaal.

Italiaanse kaasfondue

Doe eens niet zo Zwitsers en ga voor Italiaans. Kaasfondue op een feestavond kan áltijd, en zo serveer je ‘m toch net even anders.

Strozzapreti con frutti di mare

Een feestelijk Italiaans hoofgerecht? In het kustplaatsje Savio wordt zelfs een jaarlijkse sagra gehouden, een foodfestival ter ere van strozzapreti. De zeevruchten die voor dit gerecht worden gebruikt hangen van de vangst af, dus maak je eigen selectie.

Risotto al Barolo

Een klassiek recept afkomstig uit de Noord-Italiaanse streek Piemonte, waar ook Barolo vandaan komt, ook wel bekend als de koning van de Italiaanse wijn. Dit gerecht is een gouden trio op een bord.

Calamarata con triglia, pomodorini e zafferano

Vertaald? Pasta met rode mul, trostomaatjes en saffraan. Een Italiaans hoofdgerecht bomvol smaak, met ook nog eens de allerbeste looks.