Medici: the Masters of Florence is dé serie die je moet kijken als je van Florence houdt

Zelden ben ik zo laaiend enthousiast geweest over en tegelijkertijd teleurgesteld vanwege een serie. Uit verveling stuitte ik op Videoland op Medici: the Masters of Florence. Een serie over de invloedrijke familie De’ Medici die de prachtige stad Florence hebben gevormd tot hoe ze nu is. Daar heb je me.

Familie De’ Medici

De familie De’ Medici is al lange tijd een fascinatie van me. Ze werkten zichzelf omhoog op de sociale ladder van niets tot iets, via de vluchtstrook naast een file van adellijke figuren. Als kunstliefhebbers had de bankiersfamilie in Florence voornamelijk grote invloed op de architectuur en kunst die je nog steeds in de stad kunt bewonderen.

Medici: the Masters of Florence

Medici: the Masters of Florence is een fictieve serie rondom Cosimo De’ Medici, die na de dood van zijn vader in 1429 het roer overneemt van de bank die Giovanni heeft gesticht. Cosimo bokste het voor elkaar om bankier van de paus te worden, en de familie was binnen. De serie is fictief, omdat hij dan wel gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, maar in details de fantasie van de makers de vrije loop heeft genomen. Romantiseren werkt nu eenmaal.

Allereerst is de serie in het Engels, evenals de acteurs. Hoofdpersoon Richard Madden is waarschijnlijk een stuk charmanter dan de echte Medici-telg en zo is ongeveer iedereen in de serie natuurlijk lekker om naar te kijken. Daarbij heeft een aantal vrouwen een verrassend gezaghebbende rol, waarvan ik gok dat die niet echt voor hen weggelegd was in de middeleeuwen. Het filmhuis van De’ Medici (Palazzo Vecchio) bevindt zich niet in Florence, maar in Volterra (Palazzo dei Priori). Ook ben ik nogal fan van Google Maps, en staat de Duomo in de vogelvluchtshots niet altijd echt op z’n plek. Zo zijn er nog wel meer locaties stiekem verwisseld en details veranderd voor het verhaal. Maar dat mag de pret niet drukken.

Game of Thrones zonder draken

The Masters of Florence is een soort Game of Thrones zonder draken, met prachtige kostuums, bloederige taferelen en daarbij een niet geheel waarheidsgetrouwe geschiedenisles waarvan je alsnog meer leert dan van je saaie geschiedenisleraar. Waarom ik dan precies teleurgesteld ben? Ik kwam er na een meespelend eerste seizoen achter dat de rest van de seizoenen niet meer legaal te streamen is. Wellicht dat ik met deze voorbereidende spoiler die pijn vast voor je verzacht, want ik raad je tóch aan met volle teugen te gaan genieten van dat korte inkijkje in het leven van de fascinerende familie.