Zonnebril verplicht bij Bar Vitelli

Bar Vitelli in Savoca

Met donkere zonnebril op lunchen bij Bar Vitelli in Savoca is een bucketlist-ding voor wie op Sicilië is. Met de jubilerende ‘Il Padrino’, bij ons beter bekend als ‘The Godfather’, scherp op het netvlies waan je jezelf daar voor anderhalf uur in het Corleone van 1969. Ooit vroeg Michael Corleone hier zijn schoonvader om de ontmoeting met zijn dochter. Hoewel er tegenwoordig geen huwelijken meer worden geritseld op dit terras, voel je jezelf bij Bar Vitelli nog altijd een beetje capo uit een Siciliaanse dorp. En dat is voor één keer best grappig. Zonnebril dus verplicht op in Savoca!

“In Savoca bevind je je op de set van de bekendste maffiafilm aller tijden.”

 

Sinds de opnames van The Godfather is er niets veranderd aan zowel het dorpsgezicht als de setting bij Bar Vitelli. Op slechts een kwartiertje van de autostrada stap je zo de set van de bekendste maffiafilm ooit op. Daarmee is Savoca veel beter bereikbaar dan het echte Corleone dat 200 kilometer verder in het snikhete en geïsoleerde binnenland van Sicilië ligt. Ben je in de buurt, dan kun je Savoca dus niet voorbij rijden. Het stadje heeft nog meer te bieden dan herinneringen aan The Godfather.

Bar Vitelli: de bar uit The Godfather

Binnen bij Bar Vitelli kunnen nostalgische lieden in een speciaal kamertje wegkwijnen bij alle memoires aan de film. Er hangen scènes op zwart-witfoto’s aan de muur en op de achtergrond hoor je de fameuze muziek. Zo tref je meer relikwieën uit het sterk geromantiseerd maffiaverleden aan bij Bar Vitelli. Elk detail klopt en je bent er even vijf decennia terug. De uitbater maakt dankbaar gebruik van de reputatie van zijn bar. Sterker nog, hij doet er alles aan om de mythe in leven te houden. Waar het overal op Sicilië heel betaalbaar lunchen is, verslikt menig Godfather-fan zich op het terras van Bar Vitelli bij het zien van de prijslijst. De prijzen van de gerechten zijn er stevig en je zou haast denken dat er een deel van de pizzo in verwerkt zit. Desalniettemin ga je hier lunchen, al is het maar om jezelf heel even ‘baas’ te voelen.

Het dorp Savoca

Het ministadje Savoca ligt hoog boven de oostkust van Sicilië, een stuk ten noorden van het mondaine Taormina. Het dorp ligt op de helling van een berg geplakt en als je maar voldoende oostwaarts kijkt zie je in de verte de zee. Savoca behoort tot de mooiste dorpjes van Sicilië en het is een van de Borghi più belli d’Italia. De naam van het dorp is afgeleid van de Vlier, een plant uit de Muskuskruidfamilie die in het lokale dialect ‘Savucu’ wordt genoemd. Nog altijd zie je de plant terug tussen de over de helling gedrapeerde huizen van het dorp.

De strategische ligging van Savoca zorgt tegenwoordig voor een prachtig panorama tijdens een dorpswandeling maar was eeuwen geleden de belangrijkste reden dat vooraanstaande machthebbers zoals koningen en pausen hun oog lieten vallen op dit plekje. Savoca heeft naast haar rol in The Godfather daarom ook nog een ander verleden. Door de eeuwen heen wisselden periodes van welvaart en hongersnood elkaar af, maar in voor- en tegenspoed blijft Savoca bestaan.

De borgo van Savoca ligt onderaan de ruïnes van het Pentefur kasteel, dat over de vallei uitkijkt. Al vele eeuwen waakt dit fort over de omgeving. De exacte leeftijd van de ruïne is niet bekend, maar waarschijnlijk dateert de burcht uit de periode van de Arabieren of de Noormannen. Tijdens de hoogtijdagen van de burcht was de plaats Savoca helemaal ommuurd. Het enige overblijfsel van deze muren is nog de huidige stadspoort waardoor je het oudste deel van de plaats binnenloopt. Je kunt er mooie foto’s van het doorkijkje naar de 12e-eeuwse Chiesa Madre di Savoca maken, zeker in de zomer als er overal bloemen bloeien.

Typisch Siciliaans eten in Savoca

De keuken van Savoca is ook de moeite waard. Hoewel Bar Vitelli een eigen kaart heeft en zich niet zoveel van de lokale tradities aantrekt, zijn er bij andere restaurants typisch Siciliaanse gerechten te proeven. Denk aan verse pasta met wild en varkensvleesragout en de maccarruna: verse macaroni met varkensvlees in de winter en aubergines in de zomer. Ook staat Savoca bekend om de piscistoccu: gedroogde kabeljauw met veel extra vergine olie, tomatensaus, zwarte olijven, kappertjes, chili en aardappelen. Goede wijn hebben ze er ook. Vraag op het terras van Bar Vitelli naar de lokale witte wijn, die is ongelofelijk lekker.

Savoca is daarmee meer dan alleen het stadje uit de film. Het is misschien de belangrijkste reden om hier langs te gaan, maar een verdere rondwandeling door het centro storico is ook de moeite waard. Uiteraard vind je er winkels met souvenirs uit Il Padrino, maar ook met lokale producten en andere leuke spulletjes. Hogerop in het stadje tref je nog wat horeca aan en proef je van de Siciliaanse sfeer die hier overal aanwezig is. Oude huizen met daartussen bloemrijke tuintjes maken het plaatje compleet en hier en daar zie je het (regelmatig rokende) topje van de Etna tussen de bebouwing door. Zonnebril op of niet, Savoca verdient een bezoek zodra je tussen Messina en Taormina reist.