Deze Italiaanse producten moet je zeker mee terug nemen naar Nederland

Als ik vanuit Nederland terugga naar Italië neem ik altijd wat dingen mee. Paprikachips, een nieuw dekbedovertrek (200 cm bestaat hier niet), lekkere curry-paste, kaarsen, drop en zo nog een hoop andere dingen. Maar daar later meer over. Andersom is dat eigenlijk ook het geval. Er zijn een aantal producten echt van betere kwaliteit in Italië. Deze mag je niet missen.

Panty’s

Panty’s in Italië zijn heel anders dan in Nederland. Waar ik ze ook kocht, ze gingen eigenlijk altijd kapot. Met de Italiaanse panty’s is dat anders. Ze zijn van betere kwaliteit, zitten lekkerder en gaan véél langer mee. Ik heb verschillende panty’s inmiddels al een jaar. EEN JAAR. Ze zijn wel een stuk duurder, tussen de 15 en 20 euro. Maar wel de moeite waard dus.

Lippenbalsem

Italië kent een goed assortiment betaalbare lippenbalsems. Deze vind je bij elke willekeurige farmacia.

Gedroogde kruiden en specerijen

Gedroogde kruiden zijn in Italië van goede kwaliteit. Bij oregano merk je wat mij betreft het grootste verschil. Dit kan je namelijk op veel plekken als bosje kopen. Het ziet eruit als bloemetjes en smaakt heel anders dan de oregano die je in de supermarkt in Nederland kunt kopen. Hetzelfde geldt voor gedroogde pepers en gedroogde porcini, meenemen die handel.

Wasverzachter

Ik kan het moeilijk omschrijven maar Italianen hebben vaak een specifieke erg lekker ruikende soort wasverzachter. Het merk wat nonna’s hier gebruiken is Chanteclair, een merk met een haantje erop. Een beetje zeep-achtig ruikt het, dus het ligt eraan of je daarvan houdt.

BuscofenAct

Dit is een medicijn tegen menstruatiekramp dat je kunt kopen bij een willekeurige farmacia. In Nederland zijn andere medicijnen tegen menstruatiekramp natuurlijk ook gewoon verkrijgbaar, maar op de een of andere manier werkt deze wat mij betreft erg goed. Dit blijft subjectief natuurlijk, maar er gaat altijd een strip mee in mijn koffer terug naar Nederland.

Cocktailglazen

Het lijkt soms net of heel Italië in de jaren negentig niks anders deed dan cocktails drinken. Markten en tweedehandswinkels staan er vol mee. Meestal een soort martini-glas achtige modellen. Ze kosten vaak echt maar een paar euro per stuk.

Rozenwater

Acqua alle Rose kun je in Italië letterlijk overal kopen. Zelfs bij de supermarkt. Een Italiaanse vertelde me ooit dat haar negentig jarige oma de meest geweldige huid had en haar hele leven alleen maar dat heeft gebruikt. Het zit in een donkerblauw flesje en je gebruikt het als gezichtsreiniger.