Waar is de Swarovski-kerstboom in Milaan gebleven?

Schreven wij laatst nog doodleuk dat je de Swarovski-kerstboom in Milaan moest gaan bewonderen, is-ie gewoon verdwenen. ‘Waar is de boom dit jaar?!’ appte collega Lotte me vanuit de Galleria Vittorio Emanuele II. Inclusief foto. Zonder boom. Al staat er wel iets anders op z’n plek, wat niet alleen bij ons, maar in heel Italië blijkbaar stof deed opwaaien.

Van Swarovski-kerstboom naar Gucci-stapel

Op het commerciële kruispunt staat dus geen enorme groene boom met weelderige takken, twinkelende lichtjes en glinsterende kristallen, maar een stapel Gucci-koffers. In de vorm van een soort boom, dat dan weer wel. De kerstboom – of kerststapel – draagt de titel ‘The gift of love’, waar het modehuis overigens naast liefde ook nog ongeveer een miljoentje voor neer heeft moeten leggen om de boel te sponsoren. Je moet van goeden huize komen, wil je de Swarovski-boom van z’n troon stoten.

Swarovski sponsorde al sinds 2013 de kerstboom voor de stad, en tuigde ieder jaar een imposante kerstboom met kristallen op die een soort uithangbord voor kerst in Milaan werd. Gucci vond de boom klaarblijkelijk gedateerd, want in plaats daarvan koos het modehuis voor een installatie van 78 witte en zilveren cadeaudozen met Gucci’s Horsebit-gesp en logo erop. Dezelfde geschenkdozen die ook de etalages van Gucci dit jaar aankleden. Dan had ik die exemplaren zelf toch gebruikt om de boom in het winkelcentrum een paar metertjes groter te maken.

‘Een beetje vreemd’

Nog voordat de boom traditioneel samen met de kerstversiering in de koepel van de Galleria Vittorio Emanuele maandag werd onthuld, circuleerden er al stiekeme foto’s rond op het internet. Die riepen direct weerstand op bij de Italianen. ‘Hij is niet lelijk, maar de Galleria verdient meer,’ luidt een van de commentaren. Een ander grapt dat ‘buitenlandse toeristen plotseling hun bagage missen op Malpensa’. Desalniettemin draafden de burgemeester Giuseppe Sala, Anna Dello Russo, Margherita Buy en Gucci President & CEO Jean-François Palus netjes op om de Gucci-boom feestelijk te onthullen met een druk op de lichtknop. De Milanese burgemeester gaf daarna goudeerlijk toe: ‘un poco strano,’ oftewel: een beetje vreemd.