Waarom mensen in Napels op de scooter geen helm dragen

Als je in Napoli bent geweest, zijn twee dingen je waarschijnlijk opgevallen. Zelf deelnemen in het verkeer is bijna suicidio, en bijna alle scooterrijders dragen geen helm. Hoe dan?! Is het omdat de Italianen nogal ijdel zijn, of omdat er gewoon geen verkeersregels zijn in het hectische Napoli?

In Italië is er heel lang geen helmverplichting geweest zoals in de rest van Europa. Pas sinds begin deze eeuw moeten de Italianen hun kapsel wegstoppen in een helm. Daar waren de weggebruikers het in het begin absoluut niet mee eens en er zijn zelfs felle protesten geweest tegen de nieuwe regelgeving. Veel Italianen gaven aan dat zo’n helm veel te zwaar en te warm is, ook zou hun haar erdoor in de war van gaan. In het noorden zijn de Italianen wat tammer en zie je de helm nu veelal terug in het verkeer, maar niet in het zuiden. Daar zijn de Italianen op z’n zachtst gezegd nogal eigengereid.

Te warm of niet, de Napolitanen hebben zelfs nog een andere reden waarom ze liever niet zo’n zwaar ding op hun hoofd willen. En dat heeft alles te maken met de maffia. In Napels is nog altijd de Camorra actief, de maffia in Napels, en die dragen een helm als ze op boevenpad gaan. Een goede vermomming natuurlijk. Als je in Napels een helm draagt in het verkeer, word je dus sneller het doelwit van de politie. Maar ook van andere maffiosi, die dit zien als een soort van alarm dat er stront aan de knikker is. Om dus te voorkomen dat ze aangehouden worden, of zelf van hun scooter gereden te worden, dragen de mensen in Napels liever geen helm. Zélfs niet nu het wettelijk verplicht is.

Meer in het leven van de maffia duiken? Op Netflix vind je verschillende goede maffiaseries, waaronder Gommorah waarin je meer leert over de onderwereld van Napels, gebaseerd op waargebeurde verhalen.