Bolzano city guide

Bolzano is niet zo’n bekende vakantiebestemming. En eigenlijk is dat best gek. Bolzano, ook wel Bozen genoemd, is een stad in Zuid-Tirol in het noorden van Italië. Het wordt omringd door bergen. Kenmerkend voor de stad is dat het een combinatie is van het georganiseerde Tiroolse soort, maar je er wel kunt genieten van goede cappuccino of Aperol Spritz. Wat je er nog meer kunt doen zetten we even voor je op een rijtje.

9x doen in en rondom Bolzano

Ontbijten met een pretzel

Het beste van beide werelden kun je direct combineren bij het ontbijt. Als je geen fan bent van de Italiaanse zoete pasticceria is Bolzano een betere plek om te ontbijten. Je kunt er namelijk overal pretzels kopen. Dit is een zout deegwaar. Die combineer je dan met een goede Italiaanse cappuccino natuurlijk, dat wel.

Funivia del Renon

De naam zou ook een Efteling-attractie kunnen zijn, maar dit is de lift die de bergen in gaat. In de lift zelf heb je al prachtig uitzicht over de bergen. Zodra je uitstapt zit er direct een soort VVV kantoor, daar waar je gelijk informatie kunt vragen over eventuele fiets– of wandelroutes door de prachtige omgeving van Bolzano.

Gondeltreintje vanaf Bolzano

Vanaf Bolzano kun je met de bus of een klein rood gondeltreintje naar verschillende bergdorpen pakken. Ze noemen het wel een trein maar het is eerder een soort ouderwets trammetje. Je rijdt door een naaldbomenbos en passeert allerlei kleine stationnetjes.

Wandelroutes

Er zijn veel wandelroutes door het berglandschap rondom Bolzano. De paden zijn beter georganiseerd dan gemiddeld in Italië het geval is. Je kunt nummers volgen of gewoon van dorp naar dorp lopen. Kind kan de was doen.

Eten bij Anita

Na een dag in de bergen kun je de lift weer naar beneden pakken en eten bij Anita. Anita is het meest fantastische restaurant van Bolzano. Je eet er klassieke Tiroolse en Italiaanse gerechten maar het restaurant heeft een elegante Italiaanse sfeer. Het is handig om de openingstijden goed in de gaten te houden en te reserveren. Anita is een gewilde vrouw.

Bier drinken bij Batzen Häusl

Deze plek heeft iets weg van een soort bierstube. Er zijn veel soorten speciaalbier op de tap. Je kunt kiezen voor een proeverij met kleinere glazen of zelf het een en ander proberen. Je kunt hier ook terecht voor een gegrild kippetje of een hamburger, om niet wiebelend op je benen het pand te verlaten.

Wijnproeverij

Er zijn veel goede wijnen te vinden in Bolzano. De stad wordt omringd door wijngaarden. Je kunt een bezoek brengen aan de kloosterwijngaard van de Muri-Gries abdij of wijn proeven bij het wijnhuis van Santa Maddalena.

Food tour door Bolzano

Als je nog niet genoeg gegeten en gedronken hebt kun je er ook voor kiezen om een food tour te doen. Op deze food tour ga je langs verschillende plekken om de typische producten uit de regio te proeven. Boeken doe je bijvoorbeeld via Getyourguide.

Het meer Lago di Carezza

Mocht je genoeg hebben gehad van Bolzano kun je ook een uitstapje maken naar Lago di Carezza. Dit is een turquoise meer omgeven door prachtige natuur. De bus van Bolzano naar Lago di Carezza duurt zo’n vijftig minuten.