De evolutie van de Negroni in 4 recepten

Er was eens een huwelijk tussen een Milanese bitter en een vermouth uit Turijn. Ze kregen een cocktailbaby genaamd Milano-Torino. Een Milanese barman besloot er voor zijn Amerikaanse gasten een plens water bij te gooien, waaruit de Americano ontstond. Dat vond weer een andere barman in Florence blijkbaar kinderspel, want hij verving het sodawater weer door zwaarder werk: gin. En dat was het begin van de Negroni.

De eeuwig evoluerende cocktailwereld liet het daar natuurlijk niet bij zitten, dus na de Negroni zijn er nog mooolto meer Negroni-recepten ontstaan. De meest bekende is daarvan de Negroni sbagliato, ofwel de Negroni met een foutje. Goud foutje, want de vergissing om gin te verwisselen met Prosecco bleek hartstikke raak en leidde tot een wat lichtere variant met een klein bubbeltje. Tot slot deel ik nog een recept met de Franse slag met je, voor een White Negroni zonder al teveel bitters, met een lichtere en florale smaak.

Negroni-recepten

Klassieke Americano-cocktail

  • 45 ml Campari
  • 45 ml rode vermouth (bijvoorbeeld Martini Rosso)
  • Scheut sodawater
  • Sinaasappelschil
  • IJsblokjes
  1. Vul een glas met ijsblokjes om het glas voor te koelen.
  2. Voeg gelijke delen Campari en rode vermouth toe aan het glas.
  3. Roer de ingrediënten voorzichtig door elkaar met een barlepel.
    4. Voeg een scheut sodawater toe, de hoeveelheid kun je aanpassen naar smaak.
    5. Garneer de Americano met een sinaasappelschil. Knijp de sinaasappelschil boven het glas uit om de oliën vrij te geven en veeg de rand van het glas ermee af voor extra aroma.

Klassieke Negroni-cocktail

  • 30 ml gin
  • 30 ml Campari
  • 30 ml rode vermout (bijvoorbeeld Martini Rosso)
  • Sinaasappelschil
  • IJsblokjes
  1. Vul een glas met ijsblokjes om het glas voor te koelen.
  2. Voeg gelijke delen gin, Campari en rode vermouth toe.
  3. Roer de ingrediënten voorzichtig door elkaar met een barlepel.
  4. Garneer de cocktail met een sinaasappelschil. Knijp de sinaasappelschil boven het glas uit om de oliën vrij te geven en veeg de rand van het glas ermee af voor extra aroma.

Negroni Sbagliato

  • 30 ml Campari
  • 30 ml rode vermouth (bijvoorbeeld Martini Rosso)
  • 30 ml mousserende wijn (bij voorkeur Prosecco)
  • Sinaasappelschil
  • IJsblokjes
  1. Vul een glas met ijsblokjes om het glas voor te koelen.
  2. Voeg gelijke delen Campari en rode vermouth toe aan het glas.
  3. Roer de ingrediënten voorzichtig door elkaar met een barlepel.
  4. Voeg de mousserende wijn toe aan het glas en roer nogmaals voorzichtig om alles te mengen.
  5. Garneer de cocktail met een sinaasappelschil. Knijp de sinaasappelschil boven het glas uit om de oliën vrij te geven en veeg de rand van het glas ermee af voor extra aroma.

White Negroni

  • 30 ml gin
  • 30 ml Lillet Blanc
  • 30 ml Suze gentiaanlikeur
  • Citroenschil
  • IJsblokjes
  1. Vul een glas met ijsblokjes om het glas voor te koelen.
    2. Voeg gelijke delen gin, Lillet en Suze toe aan het glas.
    3. Roer de ingrediënten voorzichtig door elkaar met een barlepel.
    4. Verwijder het ijs uit het glas en giet de gemengde cocktail over verse ijsblokjes.
    5. Garneer de cocktail met een sinaasappelschil. Knijp de citroenschil boven het glas uit om de oliën vrij te geven en veeg de rand van het glas ermee af voor extra aroma.