Gebruik je nou wel of geen olijfolie bij pasta koken?

Eigenlijk moet je als Nederlander niet Italiaans proberen te koken voor je Italiaanse vrienden. De kans dat dit fout gaat, is namelijk zeer groot. Toen ik een pasta aan het maken was en een beetje olijfolie bij het water wilde doen, werd de fles zowat uit mijn handen geslagen door mijn Italiaanse vriendin. Olijfolie in het pastawater? No, no, no.

Van mijn vader, die dus niet Italiaans is, heb ik geleerd om olijfolie in het pastawater te doen. Dat zou plakken van de spaghetti tegen gaan. Dit is een doodzonde in Italië en bovendien het werkt helemaal niet. Water en olie mengen niet en als je de pasta afgiet, blijft er juist een laagje olie op de pasta achter waardoor het een glibberboel wordt. De pasta plakt inderdaad niet meer aan elkaar maar daardoor kan ook de saus niet meer hechten aan de pasta. Als mijn Italiaanse vriendin haar zelfgemaakte pasta pesto voorschotelt, zie en proef ik het verschil. De pesto mengt zicht goed met de spaghetti en wordt geen zompige boel zoals bij mij.

Hoe ze het voor elkaar heeft gekregen om geen bonk pasta te serveren? Ze heeft een ruime pan gebruikt om de pasta te koken, bleef tussendoor (en vooral aan het begin) goed roeren en heeft meteen na het afgieten de saus erbij gedaan. Dit zijn nog meer fouten bij het maken van pasta.