Un’ode a de ouderwetse ondergoed- en pyjamawinkels

Italië heeft de Fiat, het Colosseum, de Vespa en het Vaticaan. Het heeft Michelangelo, Andrea Bocelli en Gianluigi Buffon. Én Italië heeft ouderwetse ondergoed- en pyjamawinkels die het straatbeeld verrijken.

Je hebt ze vast weleens gezien, er zijn er namelijk verschrikkelijk veel van: de ouderwetse Italiaanse ondergoed- en pyjamawinkels. Winkels die voornamelijk oma-onderbroeken, pantoffels en nachtjaponnen verkopen. En deze ook nog eens vol trots in de etalage laten bungelen. Lange tijd vroeg ik me af waarom al deze winkels niet al lang en breed failliet waren, maar vergat even dat de consumptiemaatschappij in Italië nog vrij simpel is. Lampen koop je bij lampenwinkels, beddengoed bij beddengoedwinkels en ondergoed- en pyjama’s? Inderdaad, bij ondergoed- en pyjamawinkels.

Er zijn een aantal winkels die in Italië het straatbeeld bepalen: tabakswinkels, huishoudwinkels – waar je schoonmaakmiddelen, strijkbouten en pannen koopt – en deze. Ook al zou je op je volgende Italië-trip geen urgente behoefte hebben aan ondergoed of een zachtroze nachtjapon, is het toch leuk om er een keer naar binnen te gaan. Vaak worden deze plekken bemand door oudere dames of heren, met een meetlint om hun nek (wat er moet worden opgemeten zou ik werkelijk waar niet weten). Een tijdje geleden was dat in ieder geval wel zo, toen ik op zoek was naar een pyjamabroek. Zoals met veel plekken in Italië had ook deze winkel een soort vaste hangroep oude dames die de dagelijkse roddels aan het uitwisselen waren. Achter de mevrouw achter de toonbank stonden rijen en rijen platte doosjes. Toen ik vroeg wat erin zat keek ze me aan alsof ik zojuist had gevraagd wat 1+1 was, ‘onderbroeken natuurlijk, tesoro.’

Naast rijen ondergoeddoosjes is er in dit soort winkels vaak een heel assortiment aan onaantrekkelijke maar aandoenlijke nachtjaponnen te vinden. Het soort met een design dat uit 1950, maar ook uit 1822 zou kunnen komen. Met lengtes variërend van enkel- tot kniehoogte. Niet korter natuurlijk. Verder is er voor mannen ook een behoorlijke keuze aan ondergoed, gewatteerde pyjama’s en pantoffels. Meestal worden er ook nog knopen, sokken en linten verkocht. Eigenlijk voelt het alsof je een ouderwetse naaidoos binnen bent gelopen. Na een paar ongemakkelijke minuten in een minipaskamer met bloemengordijn kwam ik uit op een gekleurde legging die als pyjamabroek kon fungeren, aangezien ik op mijn dertigste nog niet helemaal klaar was voor een kuisheidsgordel in de vorm van een nachtjapon.