Een historisch slaapje in het oudste hotel van Italië

historisch slapen

Waar velen van ons niet in aanmerking willen komen voor de titel ‘oudste van’, maak je in historisch openluchtmuseum Italië best wel indruk met een vroeg geboortejaar. Er zijn dan ook vele hotels die claimen de eerste te zijn, maar gelukkig is daar l’Associazione Locali Storici d’Italia.

Deze vereniging van historische plaatsen in Italië onderzoekt talloze gebouwen op leeftijd, waaronder hotels, en daarbij wordt niet gesjoemeld met een jaartje meer of minder. De strenge eis: het hotel moet gebouwd zijn als hotel en dit nog steeds zijn. Komt ie.

La vecchia Venezia

Het oudste hotel van Italië vind je in Venetië. Hotel Cavalletto e Doge Orseolo is nu een viersterrenhotel, maar dateert uit 1200. De toenmalige herberg diende als rustplek voor doges, ofwel Italiaanse staatshoofden, die daar pauzeerden tijdens hun jacht op wilde zwijnen. Het verhaal gaat dat een van de gastheren wél sjoemelde: hij gebruikte kleinere wijnkruiken dan voorgeschreven. De boef.

Slapen onder eeuwenoude fresco’s

Een eeuw later volgt de nummer twee: taverne Manschein in Bolzano, een pitstop voor reizigers die de Dolomieten doorkruisten. Tegenwoordig heet het Parkhotel Luna Mondschein en houdt eenzelfde familie al vijf generaties lang de gevel, plafondfresco’s en tuin in originele staat.

Pisa verslaat het machtige Rome in 1428 met Hotel Royal Vittoria, maar veertig jaar later kwam dan eindelijk het eerste Romeinse hotel. Nog altijd kijkt het luxe Antico Albergo del Sole al Pantheon uit op de antieke tempel waar het hotel naar is vernoemd. Vanaf 1500 kreeg Bressanone z’n eerste Hotel Golden Adler, daarna Hotel dell’Elefante en toen ging het hard in Italië. In de negentiende eeuw werden meer dan veertig Italiaanse hotels uit de grond gestampt, waar je nog altijd terecht kunt voor de tijdreis van je dromen.

Bron: La Stampa