8x wat te doen in Padua

Padua of Padova is een is een stad in het noorden van Italië, slechts een uurtje met de trein van Venetië vandaan. Maar anders dan Venetië zijn de straten van Padua niet bomvol toeristen. In Italië staat de stad, net zoals bijvoorbeeld Bologna, bekend als een universiteitsstad. Naast het feit dat het er daarom altijd levendig is, is er nog veel meer te doen.

Piazza dei Signori

Dit is het centrale plein van Padua, omringd door gebouwen zoals het Palazzo del Capitania en de klokkentoren (Torre dell’Orologio). Vaak zitten rondom aperitivo en met lekker weer alle terrassen op Piazza dei Signori vol. Daarom hangt er een levendige, gezellige sfeer. De regio Veneto staat bekend om het feit dat aperitivo de hele dag door wordt gedaan. In het weekend begint het zelfs al in de ochtend.

Sterrenkijken in de Capella degli Scrovegni

De Capella degli Scrovegni, of de Scrovegni-kapel, is een van de beroemdste kerken van Padua, Italië. Al het schilderwerk in de kerk is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Giotto di Bondone. Giotto heeft het versieren van meerdere kerken op zijn naam staan, zo ook in Napels, Florence, Rome en Assisi. Het mooiste aan deze kerk is de sterrenhemel die het plafond versiert. De bijzondere blauwe kleur wordt versterkt door het omringende schilderwerk.

Palazzo della Ragione

Padua heeft vele markten. Zo is er van dinsdag tot en met zaterdag op het Piazza delle Erbe en Piazza delle Frutta een markt. Maar ook erg leuk is de overdekte markt in het Palazzo della Ragione. Hier vind je marktkraampjes, maar het is ook een plek waar je iets kunt eten en drinken tussen de rijen Parmigiano en Parmahammen en kun je er verse pasta kopen. Het statige palazzo zelf fungeerde vroeger als rechtbank en is ook nog wel even het rondkijken waard.

Caffè Padrocchi drinken bij Caffè Padrocchi

Dit café is een instituut in Padua. Caffè Padrocchi bestaat al sinds 1831 en straalt een soort historische frivoliteit uit. Het is een plek met tafellinnen, stoelen met rood fluweel en een vleugel. Je kunt hier terecht voor een soort chiquere aperitivo of een snelle koffie aan de bar. Een signatuurkoffie is de Caffè Padrocchi, koffie met munt en slagroom. Het klinkt misschien niet direct aantrekkelijk, maar je zou het ergens kunnen vergelijken met after-eight, onlogisch maar toch lekker. Over na achten gesproken; vroeger werd dit caffè ook wel ‘caffè senza porte’ genoemd, café zonder deuren, omdat het geen sluitingstijd had.

Prato della Valle

Dit plein is 90.000 vierkante meter en daarmee het grootste plein van Italië en het culturele centrum van de stad. Het plein is versierd met sculpturen van veel verschillende kunstenaars aan de randen van een klein kanaal. Dit maakt dat er in het midden een soort eilandje is, genaamd Memmia-eiland.

Basiliek di Sant’Antonio

Deze basiliek gratis en in indrukwekkend om te bezoeken omdat hij gigantisch groot is. Het is een bekende plek voor bedevaartstochten en de Sant Antonio, in wiens naam de kerk gebouwd is, staat wereldwijd bekend om de heilige die onder andere verloren voorwerpen helpt terugvinden. Als je hem in gebed aanspreekt met de wens je verloren voorwerp terug te vinden zou deze wens zo maar eens vervuld kunnen worden. Binnen bij zijn graf liggen honderden briefjes en dankbetuigingen.

Palazzo Bo

Het kan leuk zijn om de universiteit een keer te bezoeken in Palazzo Bo. De campus zelf is een imponerend gebouw en bestaat al sinds 1493. Ook is er een historische dissectiearena te vinden. Ik snap het als je dit woord een aantal keer moest lezen. Maar dit is een soort spiraalvormige arena, waar vroeger helemaal onderin een lijk werd ontleed. Zo kon de rest meekijken.

Wijn proeven in Colli Euganei

Rondom Padua worden veel goede wijnen geproduceerd. Colli Euganei is een parel op wijngebied. Het is een groen natuurgebied met een glooiend heuvellandschap en dit maakt het een uitstekende plek om te druiven te verbouwen. Daarom is Colli Euganei een plek waar veel wijnkenners graag naartoe gaan. Zo kun je bijvoorbeeld langsgaan bij het biologische wijnmakerij Ca’Lustra of bij Agricola Vignalta.