Waarom je nú al panettone moet kopen voor kerst (en waar je dat doet)

Geen Italiaanse kerst zonder panettone. Deze hoge cake met rozijnen en vruchtjes is een zeer serieuze zaak tijdens de feestdagen. Omdat het maken van een panettone nogal wat tijd en precisie vergt, is het aan te raden om ver van te voren je favoriete dessert te kopen. Zelfs de echte Italianen doen dat.

Wat is panettone?

Deze luchtige Italiaanse vruchtencake komt oorspronkelijk uit Milaan en heel Italië is in de ban geraakt van dit brood-dessert. De traditionele cake wordt al eeuwenlang op dezelfde manier gemaakt en dat is niet binnen een paar uur gepiept. Alleen de meest verse ingrediënten worden gebruikt en het rijsproces is behoorlijk tijdrovend. De combinatie van suiker, gekonfijt fruit en half gegaard deeg heeft alle Italiaanse harten veroverd. Helaas dacht de Europese Unie daar anders over en zijn de bereidingstechnieken wat bijgesteld. Geen half gegaard deeg meer, wat juist zo lekker is, om zieke mensen te voorkomen. Desondanks blijft dit kerstbrood de favoriet onder de Italianen.

Het verhaal gaat dat de Italiaanse Toni uit Milaan ooit met het recept is gekomen. Liefde gaat door de maag en om het hart van een bakkersmeisje te veroveren, besloot hij daar ook te gaan werken en de beste broden te maken. Hij deed er zoveel mogelijk boter in waardoor zijn broden een hit werden in Milaan, ook wel pan di toni genoemd. Uiteindelijk is dit panettone geworden en heeft Toni ook z’n meisje veroverd. Maar, waarom moet je ‘m dan nu al aanschaffen?

Op tijd kopen

Ervaring leert ons dat panettone al ver voor de kerst overal uitverkocht is. Je zet ‘m niet in een dag op tafel en zelfs Italianen geven er de voorkeur aan het bakwerk aan de professionele bakker over te laten. Zelf een panettone maken is niet onmogelijk maar je moet wel veel tijd en vooral veel geduld hebben. Het rijzen duurt namelijk minimaal twaalf uur, maar liefst nog langer. De eerste panettoni verschijnen dan ook al vroeg in de schappen, vaak verscheept vanuit Italië. Zorgen over versheid hoef je je niet te maken, want zo’n panettone blijft tot ver na de kerst gewoon goed. Gauw inslaan dus, dat Italiaanse kerstbrood.

Waar koop je een panettone?

Je kunt dit zachte Italiaanse kerstbrood dus gewoon in Nederland kopen, al zijn ze wel aan de prijs. Voor een rasechte panettone betaal je al gauw zo’n €30, maar dan heb je ook een echte Italiaanse kerst. Hier scoor je een panettone voor thuis:

Casabase

Casabase hebben we al eens vernoemd in ons lijstje met beste Italiaanse webshops. Zij verkopen panettones van het merk Infermentum. Dit is een Italiaanse bakkerij uit Grezzana, Verona. Van chocoladepanettones tot eentje met appel, vijg en walnoten. Een mooie bijkomstigheid is dat ze komen in een knappe klassieke verpakking van papier waar je gelijk honger van krijgt.

Dolce & Gabbana

Het oog wil ook wat en daarom zijn de panettoni van Panettone Store verpakt in luxe, tinnen blikken van het modemerk Dolce & Gabbana. Het kost wel wat meer, maar voor zo’n €50 heb je een echt designbaksel in bewaarblik. En de panettone zelf smaakt nog goed ook.

Festa di Friuli

Een panettone gemaakt met natuurlijk ingrediënten. Volle melk van de koeien uit het dorp, eieren van scharrelkippen en echte gekonfijte blokjes citrusfruit worden gebruikt voor deze panettone. Je bestelt deze van Pasticceria Filippi bij de webshop Festa di Friuli en je kunt ‘m krijgen in een klein formaat van 500 gram, of een voor de hele familie van 1000 gram.

Panettone-shop

Bij deze webshop kun je kiezen uit twintig variaties op de panettone van het merk Bonifanti. Deze heeft dit jaar nog de Great Taste Award gewonnen en met zo’n drie dagen werk per panettone is dat zeer zeker verdiend. Je kunt kiezen uit verschillende groottes en smaken, bijvoorbeeld eentje met chocolade en cappuccino of een panettone met witte chocolade en citroen. De panettoni komen in een gezellig blik dat je later nog kunt gebruiken.