Pantheon binnenkort niet meer gratis

Een ‘primeur’ in Rome: binnenkort is het voor het eerst dat de toegang tot een kerk niet meer gratis is. En dat is gelijk dan ook misschien wel de bekendste, namelijk het Pantheon.

Dat werd afgelopen maart besloten door het ministerie van Cultuur, in samenspraak met het bestuur van de kerk en de museumsector. De kerk, die eigenlijk La Basilica di Santa Maria ad Martyres als naam heeft, zal vanaf 1 juli vijf euro per bezoek gaan vragen. Dat geldt overigens alleen voor toeristen boven de achttien jaar (tot die leeftijd blijft het gratis); de locals mogen dus alsnog gratis naar binnen en de religieuze evenementen die in het Pantheon plaatsvinden blijven ook nog steeds kosteloos.

Vijf euro per persoon klinkt niet als een vetpot, toch mag het behoorlijk veel gaan opleveren. Van die opbrengst zal 70 procent naar het ministerie van Cultuur gaan en 30 procent naar het bisdom van Rome. Het is natuurlijk een beetje de vraag of die laatstgenoemde dit geld echt nodig heeft, maar goed.

Toegangsgeld voor het Pantheon stond overigens al langere tijd op de planning: in 2018 werd hier ook al over gesproken, al zou het toen om slechts twee euro per entree gaan. Daar kwam destijds enorm veel kritiek op; het zou het imago van Italië en Rome niet goed doen en de bezoekersaantallen zouden zwaar gaan kelderen. Of dat ook uiteindelijk de doorslag gaf om er toch vanaf te zien is niet duidelijk, maar van het toegangsgeld werd uiteindelijk afgezien.

Het jaar daarop, 2019, was het drukste jaar dat het Pantheon ooit heeft gekend met verreweg de meeste bezoekers. Daarna volgde natuurlijk Covid, en sinds de heropening werken ze nu met een online reserveringssysteem. Hier kon je tot nu toe gratis je tijdslot reserveren, maar vanaf 1 juli zul je toch echt moeten gaan betalen.