Zo vieren ze Pasen in Italië
Pasen is in Italië een enorm belangrijke feestdag; eigenlijk is alleen Kerstmis een nog groter feest. Je kunt je dus wel voorstellen dat ze het veel groter en uitgebreider vieren dan wij doen in Nederland. En toch zijn er ook wel wat overeenkomsten: zo vind je in Italië ook veel geverfde eieren, net zoals bij ons. Maar daar houdt de vergelijking eigenlijk ook wel bij op. Benieuwd hoe de Italianen elk jaar Pasen vieren? Dit zijn de belangrijkste vier punten.
Pasqua in Italië
1. De paasvieringen beginnen de zondag ervoor al
Op deze dag herinneren ze de aankomst van Jezus in Jeruzalem; dit ging gepaard met het wapperen van palmbladeren. Op deze zondag in Italië is het niet ongewoon dat families bij elkaar komen en kinderen die al uit huis zijn weer terugkeren. Velen gaan op deze dag ook met olijftakken naar de kerk (in plaats van met palmbladeren).
2. Ook Goede Vrijdag is een belangrijke feestdag
In Nederland is het niet eens een officiële vrije dag, maar Italië viert deze dag al behoorlijk groots. Het is de dag van Via Crucis: elk jaar worden de straten verlicht met fakkels, om zo het proces van de dood van Jezus uit te beelden. Op zaterdag, precies om middernacht, hoor je de kerkklokken luiden die de wederopstanding van Jezus aankondigen.
3. Zondag is de belangrijkste dag van Pasen
Ze noemen deze dag Lent in het Italiaans; de lange periode van het vasten is daarmee over. Dit wordt gevierd met de geverfde eieren die wij ook kennen, cakes in de vorm van duiven en chocolade-eitjes. Het ei staat symbool voor het leven dat zich blijft vernieuwen, want Pasen staat voor de Italianen ook als het feest van de lente en het ontwaken van de natuur.
4. Maandag is de laatste dag van het paasfeest
Paasmaandag wordt bij Italianen ook wel de Maandag van de Engel genoemd, ofwel Pasquetta. Op deze dag herdenken ze de gevleugelde boodschapper die met de vrouwen naar de lege tombe van Jezus toekwamen. Fun fact: deze dag werd pas na de Tweede Wereldoorlog een officiële feestdag.