Carnaval van Ivrea is het Italiaanse festival waar je geweest wilt zijn

The battle of the oranges

Niet zo van het traditionele carnaval? Moet je eens naar het noordelijke stadje Ivrea kijken. Drie dagen lang is het daar feest, zoals elk jaar gebeurt voor het begin van de katholieke vastentijd. Alleen de manier waarop is iets wat je nog nooit mee hebt gemaakt, dat durf ik te wedden.

Carnaval van Ivrea

Drie dagen lang is het feest in Ivrea, ook wel het Carnaval van Ivrea genoemd, waarbij ze elkaar bekogelen met… sinaasappels. Jep, echt waar. Dit wordt de ‘Battaglia delle Arance’ genoemd en letterlijk niemand is veilig voor deze rondvliegende oranje minikogels. Ze kunnen namelijk bést hard aankomen als je een flinke worp hebt en daarom kleden mensen zich er goed op: inclusief helm en schermen om zich te weren.

De grimmige geschiedenis van het sinaasappelgevecht

Deze traditie van sinaasappels gooien gaat al eeuwen terug: naar de middeleeuwen, om precies te zijn. In 1194 was er een gewelddadige tiran genaamd Raneri de Biandrate, die over Ivrea heerste. Zijn straffen en heerschappij vielen niet goed bij het volk, dat dan ook in opstand kwam. Zij waren van mening dat hij misbruikte maakte van zijn macht, en de druppel was de verkrachting van een jonge vrouw, Mugnaia genaamd (Millers dochter). Deze Raneri de Biandrate had zich namelijk het recht toegeëigend om met elke vrouw die in het huwelijksbootje stapte één nacht in zijn kasteel door te brengen. Zo ook bij Violetta, de dochter van Miller, die van deze ‘gelegenheid’ gebruik maakte, haar kans schoon zag en Raneri de Biandrate onthoofdde. Dit was de start van een grote revolutie met de uiteindelijke val van zijn regering als resultaat.

Een behoorlijk grimmige geschiedenis dus, al zul je daar tijdens het jaarlijkse festijn weinig van merken. De sinaasappels worden voornamelijk gegooid naar groepen die in koetsen door de stad rijden — de koetsen staan voor het leger van Raneri de Biandrate en de omstanders zijn de opstandelingen.

Leuk detail: het waren niet altijd sinaasappels die door de lucht vlogen. In het begin waren het bonen, toen appels en vervolgens, in de 19e eeuw, kwamen ze toch uit op sinaasappels. Er komen elk jaar weer gigantisch veel mensen op het Carnaval van Ivrea af, waarbij de invoer van sinaasappels ook flink genoemd kan worden. In 1994 werd er zelfs 265.000 kilo aan sinaasappels de stad binnengebracht.

Geregeld gooien

Klinkt dat als een complete anarchie? Dat valt dus best wel mee, want er zijn wel degelijk regels. Zo zijn er elk jaar negen teams van sinaasappelgooiers, die allemaal in hun teamkleuren gekleed moeten zijn en in hun eigen, afgebakende gedeelte moeten staan. In totaal zijn er 51 koetsen van waaruit de sinaasappels gegooid worden, en die verdeeld worden in groepjes van twee en vier. Om 13.00 uur wordt er op één plek verzameld, dat is voor het gooien gaat beginnen. Maar vergis je niet, want in totaal zijn er jaarlijks wel rond de 7.000 man die de straten opgaan, gewapend met de sinaasappels.

Het is een mooie combinatie van het eren van hun geschiedenis, maar ook van solidariteit, liefde en respect; dit jaarlijkse festival wordt erom geroemd dat er zo respectvol met elkaar wordt omgegaan. Tussen de teams is er dan ook geen sprake van rivaliteit, maar heerst er juist totale harmonie.

Elk jaar is het Storico Carnevale di Ivrea drie dagen voor de start van de katholieke vastentijd, dus die data kun je al jaren van tevoren opzoeken. Goed nieuws: ook als je niet in een ‘team’ zit, kun je gewoon meedoen en de straten op gaan. Zelfs als je je bij een team zou willen voegen, is de kans groot dat ze je met open armen ontvangen.