Pasta alla Nerano
Zo makkelijk en toch zo relatief onbekend. Stel je een warme zomerlunch onder een pergola aan de Amalfikust voor, en er staat hoogstwaarschijnlijk een dampend bordje pasta alla Nerano bij klaar. Een extreem eenvoudige klassieker uit het dorpje Nerano waarvan de populariteit buiten Italië bescheiden is gebleven. Onterecht, want deze vegetarische pasta verdient een plek in je repertoire.
Spaghetti alla Nerano
Spaghetti alla Nerano werd voor het eerst gemaakt in het charmante kustplaatsje Nerano, gelegen aan de Amalfikust. De pasta is geliefd dankzij de meesterlijke combinatie van eenvoudige ingrediënten: courgettes, spaghetti en een mix van kazen. Het gerecht werd voor het eerst geserveerd in de jaren vijftig in het restaurant Maria Grazia, waar nonna Donna Rosa het maakte voor een prins. Al gauw werd het favoriet bij zowel de lokale bevolking als toeristen en het originele recept werd nooit vastgelegd, maar altijd op familie doorgegeven.
Wat spaghetti alla Nerano zo bijzonder lekker maakt, is de manier waarop de courgettes bereid worden. Langzaam worden ze gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn en een rijke, volle en bijna nootachtige smaak hebben die perfect past bij de romige kaassaus.
Recept voor pasta alla Nerano
Ingrediënten
400 gram spaghetti
4 middelgrote courgettes, in dunne plakjes gesneden
100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
50 gram Provolone del Monaco of een andere pittige, halfharde kaas, geraspt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
Een handvol verse basilicumblaadjes
Extra vergine olijfolie
Zout en peper naar smaak
Bereiding
- Verhit een royale hoeveelheid olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de plakjes courgette toe en bak ze in delen tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi licht met zout.
- Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking tot ze al dente zijn.
- Verhit een beetje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak tot deze geurig en licht goudbruin is. Voeg de gebakken courgettes toe aan de pan en roer goed door.
- Voeg de gekookte spaghetti toe aan de pan met courgettes en meng goed. Voeg een beetje van het pastawater toe om de saus smeuïg te maken. Roer de geraspte Parmezaanse kaas en Provolone erdoor tot de kaas smelt en een romige saus vormt die de pasta omhult. Voeg indien nodig extra pastawater toe om de gewenste consistentie te bereiken.
- Breng de pasta op smaak met zout en peper. Voeg de verse basilicumblaadjes toe en meng voorzichtig. Serveer de pasta alla Nerano direct, eventueel met wat extra geraspte Parmezaanse kaas en een scheutje olijfolie.