5x doodsimpele en spotgoedkope pastarecepten

Soms heb je een stuk maand over of is eten wat het aanbod van je keukenkastjes biedt het hoogst haalbare. De Italiaanse keuken zit vol met dit soort recepten. Zo ook een aantal pastaklassiekers die voor nog geen drie euro per persoon kunnen worden bereid. Deze doodsimpele en spotgoedkope klassiekers kunnen precies zijn wat je nodig hebt. En je hoeft niet eens op smaak in te leveren. Alle onderstaande recepten zijn voor vier personen en staan binnen vijftien minuten op tafel.

Goedkope en simpele pastarecepten

Pasta aglio e olio

Pasta aglio e olio heeft in Italië de naam van ‘keukenkastpasta,’ omdat iedereen over het algemeen wel pasta, knoflook en een (gedroogd) pepertje in huis heeft. Verse peterselie is optioneel. Misschien ken je deze pasta uit de film Chef, waar Carl pasta aglio e olio maakt voor Molly en zij het nogal sensueel opeet. Naar het recept voor spaghetti aglio e olio »

Pasta cacio e pepe

Pasta cacio e pepe is een zoutige pasta uit Rome, gemaakt met twee simpele ingrediënten: pecorino en zwarte peper. De bereiding is vrij simpel, maar het recept lezen is wel belangrijk. Zodat de kaas niet klonterig of een soort elastiek wordt. Cacio e pepe wordt veel gegeten met tonnarelli of pici, een soort dikke pasta uit de regio Toscane. Naar het recept voor pasta cacio e pepe »

Pasta al pomodoro

Toen ik deze pasta een keer als lunch wilde maken in Rome werd ik bij het fijnsnijden van een teentje knoflook door mijn Italiaanse huisgenoot op de vingers getikt. Ze pakte al snel de spatel uit mijn handen; je fruit geen gesneden, maar hele tenen knoflook in de olie zodat deze niet verbranden, voegt tomatensaus, suiker en zout toe en klaar. Naar het recept voor spaghetti al pomodoro »

Pasta all’arrabbiata

Pasta all’arrabiata betekent ‘boze’ pasta omdat dit een pittig gerecht is, voor Italiaanse begrippen. Ook deze pasta kun je maken met gedroogde of verse peper, waarmee je een saus maakt van knoflook, tomatenblokjes en eventueel verse basilicum. Naar het recept voor penne all’arrabbiata »

Pasta alla carbonara

Pasta alla carbonara is een bekende klassieker en, wat blijkt, kost bijna niks als je het voor meer man maakt. Je maakt ‘m met guanciale, een soort spek gemaakt van de wang van een varken, ei en pecorino. Timing is belangrijk in dit recept. Even belangrijk is dat je de saus niet met de pasta doorbakt in de pan, dan stolt het ei. Naar het recept voor spaghetti alla carbonara »