Dit was Pino d’Angiò, een van de grootste Italodisco-helden ooit

De liefhebber zal het niet ontgaan zijn, maar voor sommig nieuws moet je liefhebber zijn om het mee te krijgen. Een van mijn muziekhelden en grootheid in de Italodisco, maar ook rap en trance, is niet meer. Ken je Pino d’Angiò niet, dan ken je zijn grootste hit wel. Lees en ‘Balla!‘, zoals de titel van z’n debuutalbum luidt.

Cultklassieker Ma Quale Idea

Je hebt culthits – het soort dat je thuis hard meezingt, maar waarvoor je je in het openbaar iets geneert en eerst kijkt wat je buurman doet – en je hebt klassiekers – kwaliteitsmeezingers die tot de algemene beschaafde muzieklijst horen. Ma Quale Idea van Pino d’Angiò is ze allebei. De hit uit 1981 klinkt nog altijd overal, en doet zelfs bij de jongere garde een belletje rinkelen. Dit jaar kwam er bovendien nog een remake uit van het nummer. De Italiaanse poppunkband Bnkr44 voerde het samen met D’Angio uit op de coveravond van Sanremo en bracht het afgelopen maart uit als single onder de titel ‘Ma che idea’.

Italo-held Pino d’Angiò

In het Pompeï van 1952 zag Giuseppe Chierchia het levenslicht. Het waren namelijk niet z’n ouders die hem z’n artiestennaam gaven. Hij verhuisde jong naar de Verenigde Staten, maar keerde in ’63 terug naar Italië. Chierchia werd D’Angiò bij het uitbrengen van zijn eerste album eind jaren zeventig en werd twee jaartjes later wereldberoemd na het scoren van zijn eerste bovengenoemde hit.

Pino d’Angiò stond vooral bekend om zijn werk binnen de funk en Italodisco, een grandioos genre getypeerd door melodramatisch gezang en synthesizers. Maar Ma Quale Idea zette verrassend genoeg de toon voor Italiaanse rap, waarvan d’Angio met z’n lage, rokerige en slome stem gezien wordt als een van de grondleggers. Daarnaast wordt D’Angio ook pionier in trance genoemd (hij zat achter een van de eerste trancehits ‘The Age of Love’ onder een andere naam) en maakte hij popmuziek en jazz, zijn eerste muzikale passie.

Een beetje tegendraads

De muziek van D’Angiò was niet alleen vooruitstrevend en een feestje voor het oor, het was ook een weerspiegeling van zijn karakter. De zanger werd ontdekt tijdens een potje cabaret en in zijn ironische teksten schroomde hij niet voor provocatie en bespotte hij graag het mediterraan machogedrag. Hij was getraind parachutist, werd uit het leger geschopt vanwege een gebrek aan discipline en respect voor gezag. Op het podium kon je hem uittekenen met sigaret en toen hij in de jaren tachtig geen zin had om op te treden om Sanremo, deed hij alsof hij flauwviel.

Zijn andere nummers mochten dan geen wereldwijde hits worden, na meer dan veertig jaar optreden was de beste man nog steeds niet uitgeput. Vorig jaar deed hij nog een Europese tour en op z’n zeventigste stond hij nog even charmant op het podium. En dat terwijl hij al een aantal jaren kampte met ernstige gezondheidsproblemen. Afgelopen zaterdag 6 juli liet Pino d’Angiò het leven op 71-jarige leeftijd, na een kort ziektebed waarvan hij het niet won.

Beeld: Albumhoes Ma Quale Idea