Sanremo is de overtreffende trap van het Songfestival

Sanremo festival

Het Eurovisie Songfestival is er eentje waar je óf openlijk voor uitkomt dat je het kijkt, of je kijkt het stiekem. Vooruit, niet heel Nederland zit aan de buis gekluisterd, maar het leeft absoluut. Voor Sanremo della Canzone Italiana geldt dat eerste wel, en dan dubbel en dwars: vijf dagen lang.

Het originele Songfestival

Sanremo is hét muziekfestival van Italië, waarbij er met Italiaanse nummers wordt gestreden om de titel. Gedurende de vijf dagen aan shows zijn er geen verliezers, want iedereen zingt het festival uit tot het einde. Wel is er een grote winnaar, die daarmee automatisch de inzending voor Eurovision van Italië wordt – tenzij de winnaar dat zelf afwijst. Dat Eurovisie-ticket is overigens ondergeschikt aan het winnen van Sanremo zelf, Sanremo is zelfs het grote voorbeeld voor ‘ons’ Songfestival. Handig om buiten de landsgrenzen bekend te worden is het dan weer wel.

Noem een Italiaanse zanger of zangeres en hij heeft wel op het podium gestreden daar in San Remo. Voor onder andere Eros Ramazzotti, Andrea Bocelli en Laura Pausini betekende de winst het begin van hun internationale carrière. Tegenwoordig komt de aanvoer van deelnemers uit twee categorieën: artiesten die hun faam al hebben verworven en onbekend talent dat er een gooi doet naar succes.

Sanremo è Sanremo

Al sinds 1950 wordt er gezongen in de Ligurische stad. Na de Tweede Wereldoorlog werd het festival verzonnen om het imago en de economie van San Remo omhoog te helpen. Sindsdien bracht het dus grote namen voort, maar niet alleen de muzikanten trekken er de aandacht. Zoals het een echte Italiaanse uomo betaamt, omringt presentator Amadeus zich graag met mooie vrouwen. Dit jaar schitterde bijvoorbeeld Chiara Ferragni als co-host op het podium, die er in de voetsporen trad van onder andere onze Patty Brard die daar in ’85 stond.

De winnaar van 2023

Vorige week vond Sanremo Festival plaats, waarbij Marco Mengoni er op zaterdagnacht met de winst vandoor ging. Met zijn winnende liedje Due Vite gaat hij ook richting Eurovisie Songfestival 2023, waar hij al voor de tweede keer Italië vertegenwoordigt. Mocht je meer willen horen, hierbij de top vijf van dit jaar. En volgend jaar lekker zelf kijken, want dat kan; Sanremo is wereldwijd te streamen.

  1. Marco Mengoni – Due vite
  2. Lazza – Cenere
  3. Mr. Rain – Supereroi
  4. Ultimo – Alba
  5. Tananai – Tango