Dit zijn de voordelen van alleen reizen in Italië

Al sinds haar 18e komt Fenny Bakker op Sicilië. Inmiddels is Sambuca haar tweede thuis en viert ze altijd haar verjaardag onder de Italiaanse zon met een goed glas prosecco. Maandelijks deelt ze met ons haar verhalen en verklapt ze de best bewaarde geheimen van het eiland, met dit keer een overtuigend betoog over waarom iedereen een reis alleen zou moeten maken.

De voordelen van alleen reizen

Er zijn avonturen die je nooit zult maken als je niet eens solo op reis gaat. Zo ben ik verdwaald op Sicilië en onder politie-escorte weer op de juiste weg geraakt, als geluk bij een ongeluk bij een totaal andere B&B beland waar ik op z’n Siciliaans leerde feesten én nog jaren naar terugging. Maar ook keek ik de zonsondergang achter de Vesuvius omringd door stelletjes. Ik werd aangesproken met ‘Signora, tramonto bellissimo!’ en veegde een traan weg. Want ja, ik moet ook zeggen dat als je op een ontroerend mooie plek bent, je het ook het liefst wil delen. Maar daar in Napels pakte ik de kabelbaan terug, bestelde antipasti en een goed glas wijn en belandde zo weer in een gesprek met een geïnteresseerde ober. Voor mij zijn er zó veel voordelen aan alleen reizen, die ik graag met je deel. Opdat je nooit meer zult zeggen: ‘Ik wil het zo graag, maar ik durf het niet’.

1. Je ontmoet nieuwe mensen

Je komt tijdens het reizen altijd mensen tegen die ook alleen reizen, of stellen die een gesprek met je aangaan. Van hen hoor je de meest fantastische verhalen en wordt daardoor nog enthousiaster. Je krijgt de bevestiging dat je helemaal niet alleen bent. Eén cruciaal puntje: stel je er wel voor open. Want zit je de hele reis met je neus in een roman, dan zal niemand een gesprek met je aanknopen.

2. Je maakt vriendschappen voor het leven die je anders niet had gehad

Mijn rondreizen alleen hebben mij twee dierbare vrienden gebracht, wiens vrienden en familie nu ook mijn famiglia zijn geworden. Dat was nooit gebeurd als ik met een partner had gereisd. Voor mijn nieuwe huis op Sicilië krijg ik volop hulp aangeboden, iedereen heeft wel een vriend of neef die iets wil of kan betekenen. Een beetje net als alleen reizen; je krijgt sneller een helpende hand als je alleen bent.

3. Je hoeft met niemand anders rekening te houden

Zelf heb ik de mooiste reisverhalen omdat ik heel vaak alleen heb gereisd. Zelfs als er een partner in mijn leven was wilde ik toch af en toe even alleen, gewoon op mezelf naar een museum en zelf kunnen bepalen hoe lang ik daar wil rondlopen en kijken. Niet hoeven denken dat er iemand op me zit te wachten en me niet verplicht voelen om toch maar door te lopen.

4. Als je alleen reist, sta je sneller stil bij klein geluk

Pak je koffers wanneer in Nederland de verwarming nog aan staat of weer aan gaat en vertrek naar het strand. Bestel een fles San Pellegrino, een vino bianco en een panino con la porchetta di tonno melanzane e salsa di pistacchi al limone (mijn favoriet).  Als je hier mijmerend kijkend over de zee alleen van kunt genieten, dan begrijp je mijn geluksgevoel.

3 tips voor een reis alleen

  • Zelf zorg ik er altijd voor dat mijn B&B of hotel in het centrum zit van mijn bestemming, waar ik alles veilig en lopend kan doen. Dat geeft voor jezelf een fijn gevoel om niet achterom te hoeven kijken.
  • Maak een goed reisplan. Lees de artikelen op Italiamo en beslis waar je heen wilt, zo voorkom je dat je vastloopt op wat je in je eentje moet gaan doen. In alle grote steden is genoeg te zien, maak vooraf een lijstje met wat je precies wilt zien of boek bijvoorbeeld een groepstour als je niet de hele dag alleen op pad wilt. Misschien zit je daarna wel met een medesoloreiziger aan de caffè.
  • Ga uit eten. Dat is de eerste keer heus onwennig, maar heb je het een keer gedaan, dan merk je dat het zo gek nog niet is. Buiten op een terras kun je lekker mensen kijken, binnen heb je alleen al gauw aanspraak. Zo zat ik laatst nog op een Italiaans terras waarop ik lachend dezelfde taferelen op straat aanschouwde als mijn twee buren. Ze vroegen of ik alleen reisde, waar ik vandaan kwam en na tien minuten stonden onze tafels aan elkaar geschoven. Het was gezellig, het werd laat en daarna ging ieder weer z’n eigen weg.

Dus, wat houdt je nu nog tegen om de stap te zetten om alleen te reizen?