Napolitaanse pizzaiolo zet pizza met ananas op de kaart en Italië is in rep en roer

De beste pizza ter wereld eet je in Napels en in Napels is de kunst van het pizzabakken een beschermde kunst waar een waslijst aan regels bij komt kijken. Op die waslijst hoeft pizza op ananas niet genoemd te worden, want iedereen in de wereld weet: op pizza hoort geen ananas. Ananas is vergif. Maar in het hart van Napels, op de beroemde Via dei Tribunali (ook wel Pizzastraat genoemd) heeft Gino Sorbillo, gerenommeerd pizzaiolo, het ondenkbare gedaan: hij zette een pizza met ananas op de kaart. De margherita con ananas heeft de traditionele regels van de Italiaanse pizzacultuur uitgedaagd en overschreden.

Geen Hawaii maar margherita con ananas

Sorbillo wil met z’n gedurfde zet voedselvooroordelen bestrijden. In een interview met CNN vertelt hij dat hij ingrediënten die vaak als taboe worden beschouwd, zoals ananas op pizza, wilde omarmen en smakelijk maken. Maar: zijn margherita con ananas is geen standaard pizza Hawaii. Het is een pizza bianca, zonder de gebruikelijke tomatensaus, met drie soorten kaas (gerookte provola en twee soorten ricotta) en ananas die twee keer wordt gebakken voor een gekaramelliseerde smaak.

Razende Italianen en enthousiaste journalisten

De reacties op z’n gewaagde creatie zijn gemengd. Italianen, traditioneel tegenstanders van ananas op pizza, hebben uiteraard hun ongenoegen geuit op social media en op nationale televisie. Maar degenen die de sprong hebben gewaagd en de pizza van zeven eurootjes geprobeerd hebben lijken positief verrast te zijn. Zo reisde foodjournalist Barbara Politi zelf af naar Napels om ‘m te proberen en was enthousiast. Ze benadrukte dat ananas al sinds 1493 deel uitmaakt van de Europese voedselcultuur, en dat het ananas-op-pizza-gezeur nu slechts een kwestie is van mentaliteit en smaakgewoonten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door GINO SORBILLO ®️ (@sorbillo)

Een evolutie in de pizzawereld

Sorbillo, die al eerder lekker dwars experimenteerde met onconventionele ingrediënten, gelooft dat zijn nieuwe creatie slechts het begin is van een evolutie in de pizzawereld. Hij benadrukt dat de pizzabranche de afgelopen jaren nieuwe ingrediënten heeft omarmd die nu doodnormaal zijn, zoals speck, mortadella die pas tien jaar op pizza’s verschijnt, pistache, olijvenpoeder en mozzarellaschuim. Ananas is volgens hem gewoon de volgende stap in deze culinaire reis.

En voor degenen die nog steeds twijfelen aan ananas op pizza, heeft hij nog een andere uitdaging in petto: een ketchup-pizza. Misschien is 2024 inderdaad het jaar waarin Italië de wereld zal verrassen met een nieuwe kijk op de pizza…