10 dingen die jij doet die Italianen irritant vinden

Er zijn een hoop dingen die Italianen doen die irritant zijn: hard en schaamteloos telefoneren, te laat komen, voordringen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Onze culturen zijn ook erg verschillend. Natuurlijk zijn er ook dingen die Italianen irritant vinden als niet-Italianen ze doen. Een hele hoop zelfs. Waar jij je misschien ook wel schuldig aan maakt.

Italianen vinden het irritant als niet-Italianen dit doen

Geen gedag zoenen

Twee zoenen, eerst rechts en dan links, is gebruikelijk. Dit doe je bij iedereen, ook al ken je ze niet zo goed. Als je mensen ziet en als je weer vertrekt. Toen ik een keer simpelweg zwaaide werd dat absoluut niet gewaardeerd.

Wachten voor een stoplicht

Oké, stoplichten zijn er met een reden, maar je eigen input is ook belangrijk. Stel, er komt geen verkeer aan dan kun je toch gewoon gaan? Italianen zijn door hun slecht werkende systemen altijd zelf blijven nadenken. Een rood stoplicht is een suggestie.

Geen ongenoegen laten blijken als iets lang duurt

Of het nou in het verkeer is of in de supermarkt, dingen kunnen lang duren in Italië. Echter op het moment dat ik me begin te ergeren vind ik het een geruststellende gedachte dat de Italianen vaak nog een stuk geïrriteerder zijn dan ik. Alleen moet je dat natuurlijk wel laten blijken. Anders wordt de situatie natuurlijk nooit opgelost.

Afspraken meer dan twee dagen van tevoren plannen

Afspraken lang van tevoren maken is ongebruikelijk in Italië. Men kijkt niet zo ver vooruit. Dat rigide planmatige past niet bij de cultuur en vinden ze behoorlijk irritant.

Op tijd komen

Als je om negen uur afspreekt is iemand er natuurlijk niet om negen uur. Veertig minuten later komen is heel gewoon. Italianen kunnen het frustrerend vinden als je er op de afgesproken tijd bent. Helemaal als het een afspraak bij hun thuis betreft. Dan zijn ze nog helemaal niet klaar.

Rekeningen splitten of niet van nature gul zijn

Het is me meer dan eens overkomen dat een rekening van een etentje al volledig betaald werd door één persoon. De keer daarna werd dat op een natuurlijke manier uitgebalanceerd doordat ik betaalde of een avond bij mij thuis organiseerde. Gierig zijn, betaalverzoeken of rekeningen splitten vinden Italianen heel irritant. Een soort belediging.

Cappuccino drinken na een maaltijd

Cappuccino na elf uur is niet zo’n probleem als lang werd geschetst. Wat niet kan is cappuccino bestellen na een warme maaltijd. De reden zou iets zijn dat het geen goede combinatie is, melk en een warme maaltijd. Al is het alleen in je maag.

Kleding dragen die buiten het seizoen valt

Korte broeken, jurken en t-shirts in een nog warme oktobermaand vinden Italianen vreemd. Hun manier om met klimaatverandering om te gaan is namelijk zich stug blijven kleden naar de seizoenen. Slippers draag je alleen op het strand en alleen in de zomer, al zou het een bloedhete lentedag zijn.

Knoflook snijden

Ooit sneed ik tijdens het koken een teentje knoflook fijn. Mijn Italiaanse huisgenoot was in totale shock. Italianen gebruiken zelden fijngesneden knoflook in gerechten. Dat geeft een te sterke knoflooksmaak. Hetzelfde geldt voor rauwe ui trouwens, ook dat eten ze zelden.

Niet zeggen of doen waar je behoefte aan hebt

‘Maakt me niet uit’ of ‘wat jij wilt’ zijn responsen waar Italianen een hekel aan hebben. Als je iets wel of niet wilt, zeg het dan gewoon. Italianen zijn geen fan van sociaal wenselijke antwoorden. Daarnaast doen ze zelf ook vaak waar ze zelf zin in hebben. Dus als jij dat nou ook doet is dat wel zo makkelijk.