Met een van deze pizzaovens in huis wil je nooit meer pizza bestellen
Ik zag het helemaal voor me: pizza met een flinterdunne bodem, een dikke rand met bruine vlekken, bubbelende tomatensaus en perfect gesmolten mozzarella. Dus verzamelde ik in de beste bloem, de hoogst geprezen tomatensaus en de smeuïgste fior di latte. Oven op de hoogste temperatuur en laat die magie maar gebeuren. Was de pizza lekker? Zeker. Smaakte hij als in Italië? Absoluut niet. Want onze huis-tuin-en-keuken-ovens benaderen bij lange na niet de temperaturen van een professionele, houtgestookte pizzaoven.
Zo’n gevaarte van vijf bij vijf meter leek me wat veel ruimte innemen in de tuin, maar gelukkig ben ik niet de enige pizzaiolo-amateur in de Lage Landen. Een rondje googelen leverde me een woud aan pizzaovens op, variërend in prijs van een paar tientjes tot zeshonderd euro. Ik zwichtte voor de Ooni Koda en sindsdien staat dit kleine stukje Italië elke zondagavond te stralen. Voor dit bedrag had ik heel wat pizza’s kunnen bestellen – maar eerlijk gezegd zijn die van mij zó veel beter dat ik nooit meer anders wil.
Ook aan de semi-professionele pizzabak? Dan heb je de keus uit ovens van een kleine honderd tot vierhonderd euro. Pizzaovens voor binnen en voor buiten, elektrisch tot op gas, dit zijn de best beoordeelde door professionals en thuisbakkers.
De best beoordeelde pizzaovens
1. Ooni pizza oven Koda 12
Het geheim van een echte Napolitaanse pizza? De baktemperatuur. Dat is bij deze Ooni pizzaoven op gas geen probleem, want hij kan tot 500 graden. Wel even bij de les blijven, want je pizza is dan binnen een minuut klaar. Hij is lekker compact, dus je neemt hem overal mee naartoe. Dat betekent wel ook dat de pizza’s die eruit komen niet enorm groot zijn.
Ooni Koda 12 – €399 »
2. G3 Ferrari Pizza Oven
Een pizzaoven op gas of hout is natuurlijk heerlijk authentiek, maar ook wat onpraktisch. Zie hier de G3 Ferrari. Goed betaalbaar en ook binnen te gebruiken, want hij werkt op elektriciteit. Op temperatuur levert hij weinig in – hij bereikt alsnog 400°C – maar het duurt wel iets langer voordat hij warm is.
G3 Ferrari – €95 »
3. Ooni Karu 12
Ben je niet zo van het kiezen, dan wil je deze pizzaoven hebben. Hij werkt op hout, houtskool én gas. Lekker experimenteren dus om te ontdekken wat de lekkerste pizza oplevert. Hij wordt goed heet en is warm voordat jij je aperitivo op hebt. Wel alleen geschikt voor wie ook na de pizza nog zin heeft om de oven wat liefde te geven, want het schoonmaken kost tijd.
Ooni Karu 12 – €321,90 »
4. Roccbox by Gozney
Mocht je echt de portemonnee willen en kunnen trekken, dan moet je deze rockster even goed bekijken. De makers prijzen hem zelf aan als de eerste professionele oven voor thuisgebruik. En eerlijk is eerlijk, veel restaurants hebben een Gozney staan. Daar kom je best een beetje in de buurt, zeker als je overschakelt op de (niet-bijgeleverde) houtbrander.
Roccbox bij Gozney – €375 »
5. Bighorn Pizza Pellet Oven
Voor deze prijs zou je niet veel mogen verwachten, maar de gebruikers van de Bighorn zijn lovend over deze pelletoven – hij krijgt vrijwel uitsluitend vijsterrenreviews. In een kwartiertje bereikt hij een temperatuur van 460 graden, hij bakt in maximaal anderhalve minuut je pizza en in zestig seconden is hij weer afgekoeld. Misschien wel het grootste voordeel: hij werkt op pellets. Dat betekent de smaak van een houtovenpizza, maar extreem makkelijk bij te vullen en met een stuk minder schoonmaakwerk.
Bighorn Pizza Pellet Oven – €159 »