De heetste pizzatrends van 2024 zijn afschuwelijk

Ik waarschuw u: op de doorsnee menukaart van een vastgeroeste pizzeria in Rome ga je dit jaar niet ineens shockerende keuzes hoeven maken. Hoogstwaarschijnlijk liggen er hele families in de kreukels in Italië na het lezen van deze pizzatrends, maar het zijn de wereldburgers (zoals Amerikaanse, Jamaicaanse, Barbadiaanse pizzaioli en AI-robots met toegang tot glasharde data) die hebben gesproken over wat er dit jaar vlammend uit de pizzaoven komt. En kijk, als tegenwoordig zelfs de Napolitanen ananas op hun pizza pleuren en we niet eens meer zeker weten of carbonara überhaupt wel Italiaans is, zal het ons een worst wezen of jij nu salami of BBQ pork bestelt als aankleding. Brengt ons gelijk naar de eerste pizzatrend van 2024… of eigenlijk naar allemaal. Het credo is: no rules. 

De pizzatrends van 2024

Niet-zo-doorsnee toppings

Ik geloof Amerikanen nooit op het gebied van eten tenzij het om fastfood gaat. En aangezien pizza in Amerika fastfood is en er ook een hoop gekke Italoamericans wonen met pizzabakbloed, geef ik deze trend het voordeel van de twijfel. Ik heb me tenslotte ook weleens tegoed gedaan aan een New York Pizza en I liked it. De populairste toppings voor 2024 in the US of the A volgens het Industry Report van Pizza Today: vegan vlees en kaas, pepertjes in alle soorten en maten, pepperoni in verschillende gedaanten, Mexicaans vlees als birria en carne asada, BBQ pork, kip, brisket, gekaramelliseerde en ingemaakte groente, warme honing, vijgenjam en ahornsiroop. Dat laatste klinkt goor, maar zoet plus klaas is gewoon super.

Farm to table & lokale pizza’s

Vind ik leuk: pizzeria’s die het lokaal aanpakken met spul van dichtbij. Dat is dus wars van alle Italiaanse traditie want op de Kaaimaneilanden lopen geen buffels (denk ik), maar wel lekker van nu. En uiteindelijk ook iets wat juist bij de Italiaanse eetcultuur hoort. Cirkeltje rond. In de praktijk promootte een Jamaicaanse pizzabakker z’n culinaire roots met een pizza met corned pork en yam, pizza met zoete aardappel en rozemarijn en pizza met cassavechipssalade. Een andere pizzabakker in Barbados is inmiddels beroemd om zijn pizza met chorizo, gerookte kaas, jalapeño en paprika die hij dan weer wel inspireerde op zijn geboorteplaats Padova.

Balsamico glaze en salade

Als het aan Tastewise ligt, geven we alles op de pizza een lakje van balsamicoazijn. Dat platform baseert z’n onderzoeksresultaten op AI-kennis zoals zoektermen. Voor balsamicoazijn op pizza gold een groei van 14%. Dat meneer de robot ons ook vertelt dat ‘salade’ als smaak of topping het snelst groeide in populariteit het afgelopen jaar laten we maar even buiten beschouwing. Wel best interessant: de interesse in vegan pizza’s daalt volgens de online cijfertjes van Tastewise.

Global fusion pizza’s

Oké, nu loopt het misschien wel een beetje uit de hand. Global fusion betekent tandoori-kippizza, currypizza, pizza in Griekse stijl, Tex-Mex-pizza, kaviaarpizza, Zweedse pizza-kebab en op sushi geïnspireerde pizza’s. Klinkt mij een beetje in de oren alsof Albert Heijn weer eens iets te innovatief probeert te doen, dus ik hoop dat dit niet het nieuwe normaal wordt.

Conclusie

Ik begon hoopvol aan dit onderzoek, maar ook ik lig in de kreukels na het typen van dit artikel. Ik ben pro verandering, maar niet pro Pizza Hut. Laten we hopen dat deze internationale dreigingen de normale pizzeria toch een beetje overslaan en dat zowel ik als de leden van de Associazione Verace Pizza Napoletana met een gerust hart kunnen gaan slapen. Pizza’s met boerenkool wel welkom.