Horoscoop: welke Italiaanse kaas past bij jou volgens je sterrenbeeld?

Wat is er beter dan kaas. Inderdaad, niet veel dingen zijn beter dan kaas. Je kent waarschijnlijk mozzarella, Parmigiano en gorgonzola wel, maar Italië kent veel meer kazen. En wat blijkt? Deze week wordt aan de hand van je sterrenbeeld bepaald welke formaggio volgens het universum bij jou past.

Waterman (21 januari – 19 februari)

De kaas die bij dit sterrenbeeld past is Fontina, een kaas uit het noorden van Italië. Deze kaas is zacht, en toch een beetje pittig. Zoals deze combinatie ook in het karakter van een Waterman zit. Deze formaggio wordt gemaakt met Alpenmelk en smelt goed waardoor hij vaak gebruikt wordt in warme gerechten.

Vissen (20 februari – 20 maart)

Bij Vissen past ricotta uitstekend. In Nederland lijkt deze kaas misschien niet al te boeiend, maar Italianen kunnen niet zonder. Ricotta wordt niet alleen gebruikt in pastagerechten maar ook in veel taarten en desserts. Verse ricotta is subtiel van smaak maar ontzettend lekker. Ravioli en Vissen waren eerder al een goede match, en aangezien ravioli slecht zonder ricotta kan is de cirkel rond.

Ram (21 maart – 20 april)

Ram en de kaas Caciocavallo zijn een goede match. Het zou kunnen dat je deze kaas niet kent. Caciocavallo is een kaas aan een touwtje en betekent ‘kaas te paard.’ Traditioneel gezien hangt deze kaas boven vuur en wordt er zoals bij raclette en laagje van afgeschaafd. Maar je kunt hem ook gewoon los eten. Er zijn jongere en meer gerijpte soorten. De smaak is zacht, zoutig en wordt pittiger naarmate hij langer rijpt. Verslavend lekker.

Stier (21 april – 21 mei)

Als Stier past Pecorino Romano bij je. Een stabiele kaas die een betrouwbare basis vormt voor veel klassieke gerechten zoals carbonara en cacio e pepe. Pecorino stelt zelden teleur en ook al verpest je een ander onderdeel, dan kun je op pecorino rekenen om de dag te redden. Zoals Stieren dat ook kunnen doen.

Tweelingen (22 mei – 21 juni)

Bij Tweelingen past mascarpone goed, vooral door het onvoorspelbare en neutrale karakter. Is het nou lekker of niet? Gebruik ik het voor zoute gerechten, voor tiramisu of gebruik ik het helemaal niet? Mascarpone wordt gemaakt van koemelkroom, is romig en melkachtig van smaak. Rondom kerst wordt het beroemde kerstbrood panettone vaak met zoete mascarpone-crème gegeten, erg lekker.

Kreeft (22 juni – 22 juli)

Bij dit sterrenbeeld past Castelmagno, een halfharde kaas uit de regio Piemonte. Deze middeleeuwse kaas wordt ook wel de Koning onder de kazen genoemd in deze regio. De kaas is korrelig en sterk van smaak en kan naarmate hij langer rijpt blauwe aderen krijgen. Het heeft een harde korst, passend bij het beschermende karakter van een Kreeft.

Leeuw (23 juli – 23 augustus)

Bij dit sterrenbeeld past scamorza goed, een peervormige, veelal gerookte kaas uit het zuiden van Italië. Scamorza wordt evenals buffelmozzarella gemaakt van buffelmelk. Het is een zachte kaas en heeft zowel iets pittigs als een soort zoete ondertoon. Het is een echte showstopper en maakt gerechten direct lekker, maar je kunt niet ontkennen dat scamorza ook ietwat overheersend kan zijn.

Maagd (24 augustus – 23 september)

Maagd en stracchino zijn een goede combinatie. Stracchino is een erg jong, je zou kunnen zeggen maagdelijk, zacht kaasje uit de regio Lombardije. Het heeft een romige en zachte textuur en wordt ook gebruikt om een van de lekkerste dingen ooit te maken: focaccia di Recco. Een soort knapperige, flaky en zachte dunne focaccia gevuld met stracchino.

Weegschaal (24 september – 23 oktober)

Weegschalen zijn een goede match met klassieke buffelmozzarella. Als je ooit een goede buffelmozzarella als een appel uit de hand hebt gegeten weet je dat er weinig kazen zijn die zo’n ervaring kunnen overtreffen. Mozzarella komt in vele gedaantes, maar mozzarella di bufala is een beschermde naam en moet, surprise surprise, worden gemaakt van buffelmelk. En die is het beste in Campania.

Schorpioen (24 oktober – 22 november)

Bij het sterrenbeeld Schorpioen past onvermijdelijk gorgonzola. Je weet precies wat je kunt verwachten en dat is niet niks. Deze blauwschimmelkaas is over het algemeen zeer geliefd, maar wordt uiteraard ook weleens gehaat. In tegenstelling tot andere blauwe kazen is gorgonzola erg romig, bijna boterachtig zacht. Het wordt veel gegeten op pizza en in combinatie met bittere radicchio. Een sterk overheersend karakter maar toch alom gerespecteerd, zo zou je het kunnen zeggen.

Boogschutter (31 november – 21 december)

De boogschutter is de absolute winnaar van deze horoscoop want het universum heeft bepaald dat je met je avontuurlijke karakter als enige opgewassen bent tegen Casu marzu, de Sardijnse rotte kaas. Deze kaas wordt zo extreem lang (buiten) gerijpt tot er larven van de kaasvlieg zich in de kaas gaan nestelen. Als de kaas gegeten wordt leven de maden nog. Alsof dat nog niet genoeg was kunnen ze ook nog springen, dus wordt er geadviseerd je ogen te bedekken terwijl je de kaas eet. Gelukkig deins je als boogschutter nergens voor terug.

Steenbok (22 december – 10 januari)

Als steenbok is Taleggio een kaas-match. Taleggio komt uit de stad Taleggio dat ligt aan de Taleggio Vallei (ik weet zeker dat je nog nooit zo vaak Taleggio in één zin hebt gelezen). Taleggio is zacht, een beetje zoetig en nootachtig. Zoals Fontina smelt Taleggio goed en is het een zeer betrouwbare, geliefde kaas in Italië. Makkelijk om van te houden, zoals een Steenbok.