Waarom je niet naar Positano wilt maar naar Praiano

De gekleurde huisjes van Positano die tegen de rotswand aangeplakt zitten zijn fantastisch om te zien, maar het is er stervensdruk en peperduur. Ik vind het interessanter om naar een plek te gaan die wat minder bekend is, maar zeker zo mooi. Zie daar: Praiano.

In een ver verleden woonden de Grieken nog in dit kleine vissersdorpje. Zij hebben deze plek de naam Praiano gegeven, wat staat voor ‘open zee’. Die Grieken zijn niet gek, want overal waar je rondloopt heb je vrij uitzicht over de Tyrreense Zee, met in de verte het eiland Capri. Zin om naar Praiano te gaan? Bereid je dan voor op een kleine work-out. Doordat alles tegen de rotswand gebouwd is, moet je steile trappen en paadjes trotseren om ergens te komen. Maar dat is alleen maar goed voor de bilpartij.

Waarom je naar Praiano wilt gaan

Waar het in Positano bijna onmogelijk is om een accommodatie te boeken, tenzij je minimaal vierhonderd piek per nacht neerlegt, is Praiano wat goedkoper. De hele Amalfikust is natuurlijk duur, maar Praiano is een goede uitvalsbasis om de rest te kunnen ontdekken. Daarnaast staat dit kleine vissersdorpje niet bol van de souvenirshops en voelt het wat authentieker aan. Het is gebouwd op de rotsachtige kliffen en in plaats van gekleurde huisjes, vind je hier huisjes in sereen wit. De gekleurde huisjes hoef je  overigens niet te missen; vanuit Praiano heb je ook nog eens een fantastisch uitzicht over Positano. Overtuigd? Dit kun je er, naast je route Amalfikust, verder allemaal doen.

Wandelen in Praiano

Ik ben mega wandelgek en vanuit Praiano kun je zo mijn favoriete wandeling lopen, het Godenpad. In het Italiaans wordt deze ook wel Sentiero degli Dei genoemd. Dit is een wandeling van zeven kilometer van Bomerano naar Positano. Om bij het Praiano-gedeelte van de wandeling te komen, moet je eerst zo’n 1.800 treden beklimmen maar dan heb je ook wat. Je loopt op bijna 600 meter boven zeeniveau, wat natuurlijk voor waanzinnige vergezichten zorgt.

Tannen op het strand

Het strand van Praiano is piepklein, maar wel supermooi. Gelegen in een baai omringd door steile kliffen en met kraakhelder water. Het is helaas geen zandstrand, maar je kunt makkelijk een bedje huren. Al sinds de middeleeuwen is het strand van Praiano een plek waar lokale vissers op pad gaan en hun boten weer op het droge leggen. Na een stranddag kun je zo door naar restaurant Da Armandino met natuurlijk dagverse vis op het menu.

Bezoek het eiland Capri

Voor de kust van Praiano vind je het eiland Capri. Met een blauwe grot, torenhoge rotsformaties en schilderachtige baaien is dit vooral een toevluchtsoord voor de allerrijksten onder ons. De havens hier zijn de thuisbasis van de meest luxe jachten en ook de strandclubs zijn niet goed voor de portemonnee. Maar hé, je bent maar één keer op Capri. Je kunt het natuurlijk ook op z’n Nederlands ontdekken. Neem een stokbrood mee, wat kaas en ga te voet op pad. Je vindt hier hele toffe hikes. Voor een paar tientjes kun je vanaf Praiano makkelijk de ferry naar Capri pakken.

Schiet een Instagram kiekje

Op zo’n tien minuten rijden van Praiano vind je Fiordo di Furore. Dit is een fotogenieke brug die hoog boven de zee loopt. In hoeverre een brug fotogeniek kan zijn? Fiordo di Furore ligt in een inham tussen de groene kliffen, aan het strand met daarachter de helblauwe zee. Of je nu vanaf het piepkleine straatje met keien fotografeert, het strand, of vanaf de brug zelf, het is nou eenmaal fotogeniek. Op een warme dag is dit strandje met brug ook een populaire plek voor de Italianen om te zonnebaden.

Ga naar de kerk

Ik ben niet zo’n fan van kerken, maar de St. Gennaro kerk in Praiano is ongekend mooi. Knalgeel met een toren van blauw-wit mozaïek en met handgeschilderde tegels op het plein voor de kerk. Vanaf dit plein kijk je ook uit over de zee. Op zoek naar een spot om de zonsondergang te checken? Dit is ‘m. Voor deze kerk worden ook diverse evenementen gehouden zoals Luminaria di San Domenico wat eind juli of begin augustus plaatsvindt. Het hele plein wordt dan verlicht door een zee aan kaarsen.