Waar ligt Corsica: is het eiland Frans of Italiaans?

Of ik mee wilde zeilen rondom Corsica. Natuurlijk wilde ik mee naar dat Italiaanse eiland. ‘Corsica is toch Frans?’, vroeg mijn reisgenoot toen. Een hevige discussie volgde en na wat speurwerk op Google moet ik toch echt mijn fout bekennen. Corsica is hartstikke Frans.

Waar ligt Corsica?

Gelukkig ben ik niet de enige die er heilig van overtuigd was dat Corsica bij Italië hoort. Ook de Amerikaanse president Trump en een derde van ons kantoor twijfelde erover. En omdat het dichter bij Italië ligt, zou het ook veel logischer zijn (vind ik zelf). Zo ligt het eiland Sardinië op slechts twaalf kilometer afstand en de Italiaanse westkust op maar tachtig kilometer. Het Franse vasteland, Nice, ligt op 180 kilometer.

Van “Italië” naar Frankrijk

Vroeger, van de 13e tot de 18e eeuw, behoorde Corsica trouwens wel tot de Republiek van Genua (Italië). Dat was toen nog een onafhankelijke staat. Van 1729 tot en met 1769 vochten de Corsicanen een oorlog uit met de Genua om onafhankelijk te worden. Dit is toen niet gelukt.

Wel vroeg Genua Frankrijk om hulp in 1768, en met het Verdrag van Versailles wordt Corsica in pand gegeven aan Frankrijk. Frankrijk stuurt het leger ernaar toe en neemt de vestigingen en de havens van het eiland over. In 1769 wordt het Corsicaans leger verslagen en in 1770 wordt het eiland een Franse provincie. Na de Franse Revolutie wordt het een onderdeel van Frankrijk. In 1991 kreeg Corsica een speciale Franse status met meer macht.

De taal van Corsica

Hoewel Corsica dus Frans is, wordt er nog voornamelijk Corsicaans gesproken op het eiland. Dit is een mengeling van Frans en Toscaans, een Italiaans dialect. Door de Franse overheid wordt het Corsicaans als een aparte regionale taal erkend.

Zo gek is het dus niet om te denken dat Corsica Italiaans is. Maar om verwarring in de toekomst te voorkomen: Corsica behoort toch echt tot Frankrijk.