Italiaans kerstdiner: een feestelijk kerstmenu van 4 gangen

kerstdiner italiaans

Een Italiaans kerstdiner dit jaar? We hebben feestelijke gerechten voor je geselecteerd voor een Buon Natale met Italiaanse draai. Een traditioneel kerstmenu dat bestaat uit antipasti, een primo, secondo en dolce toe.

Italiaans kerstdiner van 4 gangen

Antipasti

In Italië trap je het kerstdiner af met antipasti: kleine gerechtjes om te delen. Deze ricotta al forno is een binnenkomer eersteklas en hoeft maar twintig minuutjes in de oven. In de tussentijd kun je de bruschetta met burrata en paddenstoelen maken, een umamibom in een handomdraai.

Primo piatto

Waar wij pasta eten in schalen, houden de Italianen het beschaafd. Let dus op dat je deze spaghetti alle vongole in niet al te grote porties serveert. Dan blijft er nog genoeg ruimte over voor het hoofdgerecht. Liever vega? Spaghetti met knapperig broodkruim is een goed alternatief als je een snelle pasta wilt, of ga voor gnocchi met salieboter.

Secondo piatto

De secondo is het pronkstuk van het kerstdiner. Traditioneel gezien is een dit ’tweede bord’ een gerecht met vis of vlees, en serveer je er contorni, ofwel bijgerechten naast. Het mag dus uitpakken worden, waarbij we de hoofdrol geven aan ossobocu. En dan niet zomaar ossobuco, maar langzaam gegaarde kalfsschenkel in koningsrood: Barolo. Als vega-optie kun je stiekem een ovenpasta serveren op groter formaat: deze cannelloni met spinazie en ricotta.

Dolce

De Italianen staan bekend om ontelbaar veel zoetigheden, waarvan klassieke tiramisù misschien wel de meest beroemde is. Klaar met koken? Dan is er altijd nog de optie van panettone, dé kerstklassieker die ze óók in Italië gewoon het liefst bij de pasticceria kopen vanwege de onmogelijk lange bereidingstijd.