Reggia di Caserta is een onontdekt paleis dat Versailles verslaat

Aan de rand van Napels vind je het kleine stadje Caserta. Dit is dé plek als je ’s werelds beste pizza wilt eten en een van de grootste paleizen van Europa wilt zien. Het is zelfs zo dat het paleis in Caserta het paleis van Versailles doet verbleken en het mooie is: het paleis is zo geheim gebleven dat je er bijna alleen door de paleistuinen kunt lopen.

Reggia di Caserta

Op zo’n veertig minuten rijden van Napels vind je Reggia di Caserta. Dit kasteel is in de achttiende eeuw gebouwd door koning Karel III, beter bekend als Karel van Bourbon. Destijds wilde Karel aan de koningen van Frankrijk en Spanje laten zien dat het koninkrijk van Napels net zo belangrijk was als dat van hen. Dat deden mannen toen door grote paleizen te bouwen en dan natuurlijk altijd nét iets beter en groter dan dat van de ander. De reden dat Karel uitweek naar Caserta in plaats van het paleis in Napels zelf te bouwen, is omdat de kustplaats Napels iets te makkelijk was te bereiken voor eventuele invasies. Erg slim van deze Karel.

Luigi Vanvitelli uit Napels is het meesterbrein achter het bouwen van dit paleis. En eerlijk is eerlijk: toen hij dit bouwwerk maakte, heeft hij afgekeken bij het beroemde paleis van Versailles. Reggia di Caserta telt zo’n 1.200 kamers, heeft een koninklijk park van 123 hectare en een Engelse tuin met meer dan 200 plantensoorten en 24 sculpturen. Saillant detail is dat Reggia di Caserta dertig meter hoger is dan het paleis van Versailles. Het was ooit ook stukken groter dan het paleis van Madrid. Dat maakt Reggia di Caserta het grootste gebouw dat in de achttiende eeuw gebouwd is in Europa. Maar doordat het paleis van Madrid na een brand is herbouwd, is dit gebouw nu, met een oppervlakte van 135.000m2 (twintig voetbalvelden) weer vele malen groter.

De inrichting van het Paleis van Caserta

Qua inrichting heeft Karel ook kosten nog moeite gespaard met Reggia di Caserta. Dit lijkt verdacht veel op dat van kasteel van Versailles met beschilderde plafonds, een troonzaal met troon van gesneden en verguld hout en een walhalla aan kristallen kroonluchters. Ook heeft Reggia di Caserta een waterval die het water verdeelt over alle fonteinen die op het kasteelterrein staan.

Hoewel Reggia di Caserta dus een zwaargewicht te noemen is onder de Europese paleizen, is het nog steeds een goed bewaard geheim. In 2022 bezochten slechts 770.000 mensen dit optrekje. Dat is een schijntje als je het vergelijkt met de bezoekersaantallen van het paleis van Versailles. Per jaar trekt dit kasteel zo’n 10 à 15 miljoen bezoekers.

Geïnspireerd geraakt om Reggia di Caserta te bezoeken? Combineer je kasteelbezoek dan met het eten van ’s werelds beste pizza. Pizzeria I Masanielli di Francesco Martucci is dit jaar voor de vijfde keer uitgeroepen tot beste pizzeria ter wereld door Top 50 Pizza Italia. Wel even op tijd plannen, uiteraard.