Welke nationale feestdagen zijn er in Italië?

Italië heeft veel feestdagen. Nationale feestdagen worden uitbundig gevierd in tutta l’Italia. Als je toevallig een Italië-trip op de planning hebt staan is het daarom handig om even te checken of er niet toevallig een nationale feestdag op de kalender staat. Zo weet je of winkels en restaurants geopend zijn of dat je misschien juist wel met je neus in de boter valt qua feestelijkheden. We zetten de feestdagen in Italië even voor je op een rijtje.

Feestdagen Italië 2024

 • ·       1 januari –  Capodanno (Oud en Nieuw/Nieuwjaar)
 • ·       6 januari – Befana (Driekoningen)
 • ·       8 maart – Festa delle Donne (Dag van de vrouw)
 • ·       maart/april – Pasqua (Pasen)
 • ·       25 april – Festa della Liberazione (Bevrijdingsdag)
 • ·       1 mei – Festa del Lavoro (Dag van de Arbeid)
 • ·       2 juni – Festa della Repubblica (Dag van de Republiek)
 • ·       15 augustus – Ferragosto (Maria Hemelvaart)
 • ·       31 oktober – Halloween
 • ·       1 november – Ognissanti (Allerheiligen)
 • ·       8 december – Immacolata Concezione (Onbevlekte Ontvangenis)
 • ·       24 en 25 december – Natale (Kerst)

Elke patroonheilige een eigen feest

Naast de nationale feestdagen heeft elke stad in Italië een patroonheilige, dat wil zeggen een beschermheilige. Bijvoorbeeld St. Ambrogius van Milaan en St. Antonius van Padua of San Giovanni van Florence. Sommige steden hebben er zelfs meerdere. Op de naamdag van deze patroonheilige is iedereen vrij en zijn winkels vaak gesloten. De kans is groot dat je er in een groot feest met optochten en vuurwerk belandt.

De nationale feestdagen in Italië uitgelegd

Capodanno – 1 januari

Oud en Nieuw wordt in Italië gevierd met feesten, vuurwerk en bubbels. Op Capodanno oftewel Nieuwjaarsdag zijn de meeste winkels en restaurants dicht.

Befana – 6 januari

Tijdens Befana wordt een oude heks gevierd. Het is voornamelijk een feest voor kinderen en het is de dag die de lange feestperiode vanaf kerst afsluit. Officieel zijn winkels dicht op deze nationale feestdag, maar in steden kunnen ze soms gewoon open zijn. Handig om even te checken van tevoren.

Festa delle Donne – 8 maart

8 maart is Internationale Vrouwendag. De bloem mimosa staat symbool voor deze dag en wordt soms uitgedeeld maar ook veel gekocht op deze dag. Ook wenst men vrouwen vaak een ‘fijne dag van de vrouw’ toe. Echter wordt er wel gewoon gewerkt op deze dag en zijn winkels open zoals gewoonlijk.

Pasqua

Met Pasen worden kerken vaak druk bezocht. Verder viert men het vaak feestelijk met een diner thuis. Op de maandag trekt men vaak naar buiten als het mooi weer is. Dus parken of andere picknickplekken worden dan meestal druk bezocht. Winkels en restaurants zijn vaak dicht met Pasen.

Festa del Lavoro – 1 mei

‘Prima Marzo’ of Festa del Lavoro is de Dag van de Arbeid. Deze dag wordt vaak gevierd door bijeenkomsten of concerten op verschillende plekken. Iedereen is vrij op deze dag. Winkels en restaurants zijn echter wel vaak gewoon open.

Festa della Repubblica – 2 juni

Dit is een nationale feestdag en iedereen is dus vrij. Op deze dag vliegen in Rome de bekende straaljagers in kleuren van de Italiaanse vlag over. Over het algemeen zijn winkels gesloten op deze dag.

Ferragosto – 15 augustus

Ferragosto ontstond door 15 augustus het startpunt van een langere rustperiode te maken. Tegenwoordig is het een dag waarop iedereen elkaar met water mag bekogelen. Ook wordt er vaak vuurwerk georganiseerd en trekt men de stad uit. Winkels zijn vaak gesloten. Voorheen waren restaurants ook veelal gesloten maar dan wordt steeds minder, dus check dit even voor je ergens wilt gaan eten.

Halloween – 31 oktober

Overgewaaid vanuit Amerika wordt deze feestdag ook in Italië gevierd. Kinderen gaan ’s avonds ook verkleed langs de deuren met ‘dolcetto o scherzetto‘, oftewel trick or treat. Verder functioneert alles zoals gewoonlijk.

Ognissanti – 1 november

Allerheiligen is een vrije dag voor Italianen. Kerken worden veel bezocht op deze dag. Winkels zijn meestal dicht, hetzelfde geldt voor restaurants. Supermarkten zijn vaak wel gewoon open, in ieder geval in de grotere steden.

Immacolata Concenzione – 8 december

Dit is de dag dat Maria mogelijk zwanger raakte. Alle winkels en restaurants zijn meestal dicht op deze dag. Maar net als bij Ognissanti zijn supermarkten zijn gewoon open.

Natale – 24 en 25 december

Kerstavond is het moment dat men echt kerst viert in Italië. Men viert dit vaak thuis met familie. 25 december is ook een feestdag. Vaak is alles gesloten op deze dag. Op 24 december is alles overdag vaak wel gewoon nog open.

Pinksteren en Hemelvaart in Italië

Mis je er twee? Dat klopt: Pinksteren en Hemelvaart worden in Italië amper gevierd en het leven gaart op deze dagen gewoon door. Vreemd, omdat het beide katholieke feestdagen zijn. Maria Hemelvaart wordt dan weer wel gevierd, wat op Ferragosto valt. Een andere bonusfeestdag die wij niet hebben is de Immacolata Concenzione op 8 december.