Eten in Bari: 11 restaurants & streetfood in Bari

Uit eten in Bari? Grote kans dat je aan de vis gaat. De nabijheid van de Middellandse Zee beïnvloedt er sterk de keuken, met een overvloed aan vis en zeevruchten. Ook worden er veel verse kruiden, tomaten en citrusvruchten gebruikt en schitteren gerechten vaak van eenvoud. Waar je dat het best kunt proeven? Bij dit rijtje met beste restaurants van Bari. En omdat een bezoek aan de stad niet compleet is zonder een rondje streetfood, vind je onderaan ook nog de beste plekken om focaccia barese, panzerotti en sgagliozze te halen.

Restaurants in Bari

Ai 2 Ghiottoni

Ai 2 Ghiottoni bevindt zich in het centrum van Bari en staat bekend om de traditionele Italiaanse en Apulische gerechten. Zeevruchten zijn vaak prominent aanwezig op het menu, zoals verse vis van de dag, kreeft en schelpdieren.

La Tana del Polpo

Restaurant gespecialiseerd in visgerechten, maar hier moet je specifiek heen voor de polpo crudo. Zoals de naam wellicht doet vermoeden is octopus (polpo) in verschillende bereidingen een kenmerkend gerecht van het restaurant.

La Bul

Hip restaurant in Bari centrum met focus op modern, maar wel duidelijk geïnspireerd op traditionele recepten uit de stad en omstreken. Hier eet je op niveau, wat je ook merkt aan de interessante wijnkeuzes. Op het creatieve menu is ook genoeg ruimte voor vega-opties.

Al Pescatore

Bij dit visrestaurant kom je binnen voor de vangst van de dag die elke keer een verrassing is en zo, hop, uit de zee een paar meter verderop is gehengeld. Op het menu gegrilde vis, fritto misto, pasta met zeevruchten, risotto ai frutti di mare, gegrilde inktvis, octopus, scampi en ga zo maar door.

Urban Assassineria urbana

Zeer dubbeloppe naam waar je wel van af kunt lezen waarvoor je hier aanklopt. Dit is de plek voor het lokale gerecht spaghetti all’assassina, oftewel moordenaarsspaghetti. Die wordt niet gekookt in water, maar gekookt in de koekenpan met saus waardoor hij iets krokant wordt. Op het assassineria-gedeelte van het menu staan acht varianten, zoals een cacio e rape en een versie  gekookt in raapcrème en afgewerkt met stracciatella en ansjovis uit de Cantabrische Zee.

Al Sorso Preferito

Een klassieke gezelligerd. Ziet er net zo lelijk uit als elk ander typisch Italiaanse restaurant maar dat zegt alleen maar dat de aandacht er gewoon wat meer in de keuken zit. En dat is te proeven. Hier eet je een beetje van van alles uit de Apulische keuken. Oortjespasta orecchiette, vis, vlees, pizza, tiramisu en cannoli.

Biancofiore

Soort Griekse taverne die niet Grieks is, met knap stenen boogplafond. De vis komt er rechtstreeks van de boot en de producten van het land zijn allemaal lokaal en seizoensgebonden. Dat betekent dus ook dat het menu per dag kan verschillen. Dat de chef van z’n regio houdt proef je bij elke hap, maar de eeuwenoude lokale culinaire gewoonten geeft-ie wel een moderne draai.

La Biglietteria

Ontzettend coole zaak met een soort moderne variant van Art Nouveau-interieur. Daardoor ook wel vrij on-Italiaans en de service laat soms wat te wensen over. Qua eten is het hier wat wereldser, zo heeft de kaart Aziatische invloeden en staat er ook een zoeteaardappelfrietje op.

Streetfood in Bari

Santa Rita

Focaccia barese proberen? Daarvoor moet je bij Santa Rita zijn. Het is geen geheim in de stad, maar moet je wachten, dan is het het wachten waard. De focaccia barese onderscheidt zich van de ‘normale’ variant door het gebruik van aardappel in het deeg. Het is een dikkerd met vette, krokante rand en zachte textuur door die piepers.

Maria delle Sgagliozze

Maria delle Sgagliozze is een iconische plek in Bari voor het proeven van sgagliozze. Maria is een stokoude lokale legende en staat bekend om haar perfect gefrituurde polentaplakken. Wel een tikkie toeristisch inmiddels, maar voor twee eurootjes kan het weinig kwaad.

Mastro Ciccio

Bekende broodjes en goede panzerotti, de soort van calzone-snack uit Puglia. Chef Fabio, die bekend staat als Mastro Ciccio, groeide op tussen het rijzende deeg van pizza’s en panzerotti en maakte er z’n professie van. Apetrots is hij op producten van zijn ‘eigen’ land, die het uitgangspunt vormen van elk gerecht.