City guide Bari: mooi op z’n Zuid-Italiaans

De stad Bari in Puglia is de afgelopen jaren een populaire vakantiebestemming geworden. Dat is ook heel begrijpelijk. Het is een stad aan een lichtblauwe heldere zee waar je overal kunt zwemmen, verse zee-egel kunt eten in de haven en de zon vrijwel altijd schijnt. Toch zijn veel mensen die naar Bari gaan vaak niet meteen lyrisch, maar ik zal je vertellen waarom het alsnog een must is om deze stad te bezoeken.

Niet idyllisch, wel mooi

Bari is een havenstad in het zuiden van Italië. Dat klinkt misschien niet meteen aantrekkelijk, maar vergis je niet. Het is een stad met een doolhof aan kleine straatjes. Het doet op een bepaalde manier aan de stad Napels denken. Misschien door de wapperende was. Of doordat mensen harde muziek luisteren op plastic stoeltjes voor hun huis. Als je een paar keer zomaar wat straatjes inloopt voel je je bijna een inbreker die een buurtbijeenkomsten komt verstoren. Het is een stad die niet schoon oogt en rommelig is, zoals de meeste steden in het zuiden van Italië. Zwemmen gebeurt overal en op elk tijdstip van de dag en de vis is er zo vers is dat alles rauw wordt gegeten.

Wat je merkt is dat Bari te zuidelijk is om de hype te ondervangen. Ik zal nooit vergeten hoe ik las dat een influencer op huwelijksreis ging naar Bari na haar sprookjesbruiloft in Toscane. Ze maakte er een post over hoe teleurgesteld ze was geweest. Het was er smerig, het eten was niet wat ze verwacht had en de stranden waren niet idyllisch. Ik kan niet anders zeggen dat dat klopt. Bari is niet Sardinië-achtig mooi. Niet elegant. De schoonheid is niet verfijnd. Maar dat maakt het bijna nog mooier.

7x doen op vakantie in Bari

Dwalen door Bari Vecchia

Bari is verdeeld in twee gedeelten. Het contrast tussen Bari Vecchia en Bari Nuova, het oude en het nieuwe gedeelte van Bari, is groot. Met name in de wijk Murattiano is vergeleken met het oude Bari erg modern. Hier vind je brede, rechte straten vol met de grote winkelmerken. Shoppen doe je het best rondom Corso Vittorio Emanuele II. Het oude gedeelte, Bari Vecchia, is redelijk klein en kun je makkelijk te voet af. Daarom is ronddwalen ook een van de leukste dingen om te doen. De ‘Via delle Orecchiette‘ is leuk om te bezoeken, een straatje waar de typische pasta uit Puglia, orecchiette, worden gerold. Ondanks dat dit een beetje toeristisch is, is het een leuk gezicht. Je kunt deze verse pasta ook kopen om mee naar huis te nemen.

De vismarkt van Bari

Alles wat in de zee zwemt wordt gegeten in Bari. ’s Ochtends komen kleine vissersbootjes hun netten legen in de oude haven. Op de aangrenzende vismarkt kun je dan voor een prikkie verse inktvis, zee-egel en allerlei andere soorten vis kopen. Toen ik aan een man met een bak vol inktvis vroeg hoe ik hem het best klaar kon maken antwoordde hij met ‘niks klaarmaken, gewoon rauw met een beetje citroen.’ Maar wederom hier, verwacht niets idyllisch. Oude mannen zitten hier te kaarten, te roken en al vroeg bier te drinken. Ze lijken het eerder irritant dan leuk te vinden als er mensen naartoe komen. Je ziet hier veel vissers die hun net gevangen inktvis op de straatstenen mals slaan. Dit is een culturele-culinaire gewoonte, de inktvis wordt er dus zacht van.

Basilica di San Nicola

Deze basiliek ligt aan zee en kun je gratis bezoeken. De heilige Sint Nicolaas oftewel Sinterklaas (maar hij ziet er anders uit dan bij ons) ligt hier begraven. De kerk is, net als je rest van Bari Vecchia, gebouwd met witte stenen en lijkt eerder op een groot huis dan op een kerk. De binnenkant is redelijk sober maar het plafond springt er echter uit met veel goud en tierelantijnen.

Stadsstrand Pane e Pomodoro

Pane e pomodoro, oftewel brood en tomaat, is een stadsstrand. Geen móói stadsstrand. Maar wel een plek die typerend is voor Bari. Hier komen families samen zonnebaden, neemt men een duik in de zee na werk en liggen jongeren te zoenen op de omliggende rotsblokken. Je hoort van alle kanten muziek, geschreeuw en het ligt ook zo ongeveer aan een weg. Maar zeg je Bari, dan zeg je Pane e Pomodoro.

Proef focaccia Barese

Als je in Bari bent moet je simpelweg naar Panifico Fiore, een stuk focaccia Barese laten inpakken – een focaccia met tomatensaus en olijven – twintig meter lopen naar zee en ‘m daar opeten. Zo. vreselijk. lekker.

Cultuur snuiven

In Bari Vecchia vind je Museo Nuova Era, qua werken vind je hier van alles op het gebied van moderne kunst: sculpturen, schilderijen, fotografie en nog veel meer. Ook kun je een bezoekje brengen aan de Pinacoteca Provinciale Corrado Giaquinto, met een grote collectie schilderijen. De stad kent ook vele palazzi die absoluut een bezoek waard zijn, zoals Palazzo Fizzarotti, Palazzo Atti en Palazzo dell’Acquedotto Pugliese. Tevens kun je een bezoekje brengen aan Teatro Piccinni, het oudste theater van de stad, vernoemd naar Barese componist Niccolò Piccinni.

Mola di Bari

Tenslotte een kleine gemeente naast Bari die een beetje mijn hart gestolen heeft: Mola di Bari. Het is een wat rustigere plaats om te verblijven ten opzichte van Bari. Dit is een plek waar overdag geen leven op straat is maar ’s avonds alles bruist. Mensen verkopen in Mola di Bari op een extreem schattige manier hun kersen, perziken uit eigen tuin of zelfgemaakte jam. Ze zetten namelijk een stoel neer voor hun deur en zetten er een bordje bij met een prijs en een bakje waar je het geld in kunt doen. Ook ligt Mola di Bari tussen Bari en Polignano al Mare in en zou je hier goed een dagje of nacht kunnen verblijven als tussenstop.