Vraag het Italianen zelf: kan jouw moeder echt het beste koken?

Italië is het meest fantastische land ter wereld, maar ook een land vol eigenaardigheden, mythes, stereotyperingen, kleine gedragsregels, rituelen en gewoontes. Maar klopt het eigenlijk wel wat je zoal hoort? Zijn alle Italiaanse mannen romantisch? Mag je écht geen cappuccino drinken na elf uur? En de vraag van vandaag: kan je moeder écht het allerbeste koken van iedereen?

Op de vraag of je moeder echt het lekkerste kookt, krijgt in Italië over het algemeen een vrij eenduidig antwoord: ja, in de ogen van velen blijft hun moeder de allerbeste kok. Hoewel Italianen andere keukens waarderen, blijft de Italiaanse keuken – en dan vooral de manier waarop moeder dat bereidt – voor veel Italianen het ultieme comfort food. Het zijn niet simpelweg recepten, het zijn eetbare herinneringen.

Kan je moeder écht het best koken?

Livia, 36 jaar, zou nooit met Italiaanse mannen daten (op haar vriend na)

‘Mijn moeder kookt goed. Maar ik zou haar niet per se de allerbeste kok noemen. Het is lekker, maar ik ben zelf ook een liefhebber van andere keukens. In mijn eigen keuken experimenteren ik met Aziatische smaken of invloeden uit het Midden-Oosten. Als ik dan weer een gerecht van mijn moeder maak, weet ik dat het goed is, maar soms wil ik gewoon iets anders. Maar als het op klassieke Italiaanse gerechten aankomt, is zij wel de expert.’

Alessio, 32 jaar, vindt pasta afgieten een levensgevaarlijke activiteit

‘Ja, voor mij is het heel duidelijk: mijn moeder kookt het beste. Haar pasta, haar sauzen, alles is precies goed. Ik heb wel eens geprobeerd om zelf iets te maken, maar dat komt nooit in de buurt van wat zij doet. Het is iets wat ik niet makkelijk kan evenaren. Natuurlijk eet ik ook wel eens buiten de deur, maar als ik echt een eetbare omhelzing nodig heb, dan ga ik voor het eten van mijn moeder. Voor mij blijft haar keuken de standaard.’

Francesca, 83 jaar, naar de kapper gaan is momenteel haar favoriete uitstapje

‘Ik zou zeggen dat mijn moeder de beste kookt, ja. Mijn hele leven jaar at ik haar gerechten en ik heb nooit genoeg van haar keuken gehad. Natuurlijk heb ik wel andere keukens geprobeerd, maar ik merk dat de pure eenvoud van Italiaanse gerechten voor mij het meest bevredigend is. Haar eten heeft altijd die juiste balans, zonder te veel poespas. Er is een reden waarom ik altijd weer terugkom bij de Italiaanse keuken. Het is niet de smaak van iets exotisch, maar het is vertrouwd, lekker en precies goed.’

Martina, 25 jaar, leerde koken van haar moeder maar kan het nu beter dan zij

‘Mijn moeder kookte altijd fantastisch, maar ik moet eerlijk zeg gen: inmiddels kan ik het zelf vaak beter. Ik heb de basis van haar geleerd, maar ik ben er zelf mee aan de slag gegaan en heb er mijn eigen draai aan gegeven. Toch blijft haar risotto, die zij altijd perfect maakt, onbereikbaar voor mij. Als het op de klassieke gerechten aankomt, zal ik altijd haar smaak blijven waarderen. Maar ik heb wel geleerd om te experimenteren en de grenzen van de Italiaanse keuken af en toe op te zoeken.’

Vincenzo, 53 jaar, zoekt graag paddenstoelen (het liefst alleen)

‘Mijn moeder was inderdaad de beste kok. Alles wat zij maakte, had iets speciaals. Haar recepten zijn voor mij het referentiekader voor alles wat mijn vrouw daarna zelf kookte. De gerechten van mijn moeder blijven de maatstaf. En zeg het maar niet tegen haar, maar mijn moeder kon beter koken. Zelfs als mijn vrouw iets nieuws voor me maakt, komt het niet in de buurt van wat ik van mijn moeder gewend deed. Haar eten had altijd iets bijzonders, een smaak die ik moeilijk kan beschrijven, maar waar ik altijd naar op zoek zal blijven.’