Ricotta montata met rum en amarenekersen
De Romeinen zijn niet zo’n toetjesmakers, maar ricotta is een graag geziene gast in de Romeinse keuken. We delen een recept uit Eten in Italië – Recepten uit Rome, een nieuw te verschijnen kookboek van Katie en Gianluca Caldesi die de keuken van Rome binnenstebuiten keerden en er het allerlekkerste uithaalden.
Recept voor geklopte ricotta met rum
Dit fantastische huwelijk van zalig romige, gezoete ricotta met verkruimelde amarettikoekjes en ingelegde kersen is in Italië al vele eeuwen een klassieker; wij zijn echt dol op de amarenakersen van Fabbri, in de bekende blauw-witte potjes, maar als je die niet kunt krijgen kan het ook met verse frambozen en aardbeien.
Ingrediënten
Voor 6 – 12 personen
- 350 g ricotta
- 150 g slagroom
- 50 g poedersuiker
- 50 ml bruine rum
Optioneel
- 1 pot ingemaakte kersen of ander zacht fruit
- een handvol amarettikoekjes
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een kom, klop ze met de hand of met een handmixer tot een glad mengsel en voeg zo nodig naar smaak extra suiker en rum toe. Serveer het mengsel op zich in zes wijnglazen of twaalf shotglaasjes, of met een paar kersen en wat verkruimelde amarettikoekjes.
Pre-order hier Recepten uit Rome voor € 25,99 »
Fotografie: Helen Cathcart