6 dingen waar Italië zich afgelopen februari druk om maakte

Van een protesterende koe op een muziekfestival tot een babyboom in het kleinste dorp van Italië en een priester die bijna werd vergiftigd tijdens de mis. Terwijl ik mijn Italiaans verbeter met een duik in de Italiaanse kranten praat ik je graag bij over waar Italië zich afgelopen maand druk om maakte.

Italiaans nieuws in een notendop: editie februari 2024

Er ging een koe naar de mis op het Sint Pietersplein

Een soort bring your pet to work day, maar dan naar de mis. Koe Ercolina II kwam op uitnodiging van de paus een mis bijwonen op het Sint Pietersplein, terwijl er in heel Europa boerenprotesten plaatsvonden. De protesteerders kregen een zegen van Il Papa die ze naar eigen zeggen nodig hadden om de strijd te winnen, en beloofden Franciscus een tractor als wederdienst. Ercolina II had het druk de afgelopen tijd, want de koe maakte ook al haar entree op het Sanremo muziekfestival.

Italia’s bekendste influencerkoppel ging uit elkaar

Ze kwam, zag en overwon het internet in Italië (en daarbuiten), maar viel en ging ten onder vanwege pandoro-gate. Chiara Ferragni ging van populairste influencer van het land naar de meest gehate en als klap op de vuurpijl liep haar huwelijk met rapper Fedez afgelopen maand stuk. Wel wordt er op z’n Italiaans volop gespeculeerd of het niet om een marketingstunt gaat om Ferragni’s hachje te redden. Ai. Ik hoop bijna voor haar dat dat het is, hoe lelijk ook.

Een priester werd bijna vergiftigd met een kelk wijn

Je zou zeggen dat religieus gezegende wijn een veilige gok is om te drinken, maar niets bleek minder waar in een kerk in Calabria. Priester Felice Palamara wilde in de naam van de Vader net een slok van z’n gewijde wijn nemen toen de geur van bleekmiddel z’n neus in sloop. De mis werd stilgelegd en labonderzoek wees later uit dat er daadwerkelijk vergif in z’n kelk zat. Gezien Palamara al regelmatig bedreigingen aan z’n adres heeft gekregen en z’n auto twee keer werd vernield in korte tijd, is er een sterk vermoeden dat de ‘Ndrangheta het op de priester gemunt heeft vanwege anti-maffia-uitspraken. Nieuw is het niet, zo’n bedreigde priester; een andere priester uit de buurt vond onlangs een dode kat op z’n auto en een priester uit de buurt van Napels heeft al tijden twee bodyguards. Ook Palamara wordt nu beschermd door de politie.

Milaan was een van de meest vervuilde steden ter wereld

Er was een smogalarm in Noord-Italië vanwege extreem slechte luchtkwaliteit en fijnstof. Milaan kwam zelfs binnen in de top drie steden met de slechtste luchtkwaliteit ter wereld; op een derde plek na Dhaka in Bangladesh en Chengdu in China. De Povlakte waar Milaan in ligt heeft het door z’n ligging niet makkelijk; het dichtbevolkte gebied wordt aan drie kanten omsloten door bergketens en heeft te maken met aanhoudende hogedrukgebieden. Wind en regen heeft de situatie inmiddels wat verbeterd, naast getroffen maatregelen als een gedeeltelijk verbod op dieselvoertuigen, stoken op vuur en houtkachels.

Het kleinste dorpje van Italië kreeg een nieuwe inwoner

Met een nieuw aantal van 33 inwoners is Monterone in Lombardije nog altijd het kleinste dorpje van Italië. In de jaren twintig woonde er nog 399 man, maar het volledige dorp liep sindsdien leeg. Tot nu, want sinds vijf jaar is er sprake van een baby boom. Maar liefst drie kinderen werden er geboren, en als je kijkt naar het inwonersaantal dan is dat nogal een explosieve groei. Waar veel bijna-spookdorpjes vergrijsd zijn, is Monterone relatief jong met twee tieners en drie kinderen. Een frisse wind kwam er in coronatijd, toen Milanezen de stad ontvluchtten. Een groot deel van die tijdelijke bewoners is inmiddels wel weer vertrokken.

Twee baanbrekende nieuwtjes rondom vliegvelden werden bekend

Zo krijgt een van de populairste bestemmingen van Italië binnenkort een eigen vliegveld om de passagiersstroom te verdelen. De streek wordt er een stuk makkelijker bereikbaar door, maar vragen rondom overtoerisme zijn er wel. Ook werden er bizarre plannen naar buiten gebracht over het vliegveld van Florence. Dat wordt grondig verbouwd en krijgt een extraatje op het dak dat je haast niet zult geloven, maar toch echt waar is.