In de restaurants van deze rifugio’s in de Dolomieten eet je de sterren van de hemel

Verbluffend mooi hoor, zo’n trektocht door de bergen. Maar een honger dat je ervan krijgt. Bij veel berghutten zal je het helaas moeten doen met een – soms nogal fantasieloze – hap van de dag. Stilt de gierende trek, maar heel blij word je er niet van. Er zijn echter uitzonderingen. Bij deze rifugio’s in de Dolomieten eet je zo goed, dat ze zelf een trektocht verdienen.

Rifugio restaurants in de Dolomieten

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Almhütte Hofer Alpl (@hofer_alpl)

Gault & Millau-waardig: Hofer Alpl

Als het niet regionaal is, komt het de keuken van familiehotel Hofer Alpl niet in. Alleen op die manier houden ze de maximale controle over wat er op de borden verschijnt, zo stellen ze zelf. Het allerliefst gebruiken ze de producten die ze zelf verbouwen. Dit perfectionisme zorgt ervoor dat Hofer Alpl al sinds 2016 elk jaar in de restaurantgids van Gault & Millau staat als een van de beste almhutten van Südtirol.
Hofer Alpl – Völs Am Schlern (Bolzano)

Klein, maar met zelfgemaakte wijn: Sesselschwaige

Sesselschwaige is met recht een berghutje, omgeven door groene bergweiden en rotsachtige pieken. Des te verrassender is het dat je hier écht goed kunt eten. De eigenaren koken zoals al honderden jaren in de Zuid-Tiroler berghutten wordt gekookt, en dat uitsluitend met lokale of zelfs huisgemaakte ingrediënten. Verwacht hier dus geen culinaire experimenten, maar wel knödelsuppe, röstkartoffeln en uiteraard kaiserschmarrn. De wijn maken ze zelf, net als het brood en de jam bij het ontbijt.
Sesselschwaige – Völs am Schlern (Bolzano)

Hard werken, goed eten: Schlernhaus

Let op: je kunt echt alleen te voet bij ons komen, benadrukt Schlernhaus/Rifugio Bolzano. En dat is nogal wat, op een hoogte van 2.457 meter. Dan heb je die driegangenmaaltijd wel verdiend, zullen we maar zeggen. Alle ingrediënten worden met een speciale kabelbaan naar boven gehaald en dat betekent dat er soms wel eens iets op raakt. Toch doet eigenaar en chef-kok Harald niet aan kant-en-klaar, hij improviseert er liever op los. Daarbij denkt hij absoluut niet in beperkingen, want hij kookt ook met liefde vegetarische, glutenvrije en lactosevrije gerechten.
Schlernhaus/Rifugio Bolzano – Völs am Schlern (Bolzano)

Uit oma’s kookboek: Plattfkofelhütte

Plattfkofelhütte/Rifugio Sasso Piatto staat op het grootste bergplateau van Europa en heeft een onvergetelijk uitzicht op de pieken van de Dolomieten, met op de voorgrond grazende koeien en schapen. De eigenaren pakken graag oma’s kookboek erbij om te koken waarvan ze zelf het meest gelukkig worden. Zo bereiden ze schlutkrapfen (gevulde ravioli), gegrilde geitenkaas op een saladebedje en andere gerechten uit de lokale boerentraditie. Die maken ze allemaal nét een tikkie verfijnder door het gebruik van mediterrane kruiden. Het zijn tenslotte toch Italianen.
Plattfkofelhütte/Rifugio Sasso Piatto – Siusi allo Sciliar (Bolzano)

Uit eigen tuin: Schutzhaus

Alleen al door het uitzicht op de fascinerende pieken van de Rosengarten zou het eten bij Schutzhaus/Rifugio Tschafon tien keer lekkerder moeten smaken. Maar daar laten de eigenaren het niet bij. Op 1.737 meter hoogte verbouwen ze hier allerlei lekkers in eigen tuin, dat ze vervolgens verwerken in bonte salades, omelet met brandnetel en aardappel met kruidenkwark. Het fruit voor de jam plukken ze zelf in het bos, net als de kruiden voor de limonadesiropen.
Schutzhaus/Rifugio Tschafon – Tiers am Rosengarten (Bolzano)

Alles uit de Alpen: Rifugio Micheluzzi

In tegenstelling tot veel andere berghutten heeft Rifugio Micheluzzi haar restaurant een geheel eigen pagina gegeven, inclusief uitgebreide menukaart. Dat mag ook wel, want hier serveren ze alleen al acht verschillende polenta’s. Verder is de kaart gevuld met die uiterst smaakvolle combinatie van Italiaanse en Alpengerechten. Dat betekent spaghetti met hertenragout, pappardelle met eekhoorntjesbrood en als toetje de keus tussen (onder meer) panna cotta en sachertorte. Berghut-eigenaar Davide kookt het allemaal zelf en vindt het belangrijk dat iedereen zich thuis voelt.
Rifugio Micheluzzi – Campitello di Fassa (Trento).

Andere aanraders: Tierser-Alpl-Hütte (Siusi), Grasleitenhütte (Tires), Rifugio Vajolet (Catinaccio), Antermoia Hütte (Campitello di Fassa).