Fan van The Talented Mr Ripley? Dan is de nieuwe serie Ripley op Netflix voor jou

Een van de betere films met Italiaans decor: The Talented Mr. Ripley. Na de geliefde verfilming met Matt Damon uit 1999 krijgt het verhaal van Patricia Highsmith een nieuwe adem in de vorm van een achtdelige Netflix-miniserie. Maar naast hetzelfde verhaal lijkt Ripley in niets een kopie te worden van de film.

Het verhaal van Mr Ripley

Wie een opfriscursus nodig heeft bij de plot van Highsmith’s roman: in het New York van 1960 wordt Tom Ripley door een rijke industrieel ingehuurd om zijn zoon Dickie Greenleaf op te zoeken in Italië en hem te overtuigen terug naar huis te komen. Als een parasiet dringt Ripley vervolgens binnen in het lang-leve-de-lol-leven van Greenleaf en zijn vriendin, met fatale afloop – en daar eindigt het verhaal niet. Ripley is zacht uitgedrukt geen lieverdje en liegt en bedriegt de hele boel bij elkaar, uit obsessie voor Greenleaf.

Nu moet ik zeggen dat mijn favoriete aspecten uit de film The Talented Mr. Ripley toch wel de prachtige zachte kleuren, nostalgische beelden van zowel de ‘Amalfikust’ (die opgenomen zijn op Ischia) als de zongebruinde Italianen op Vespa’s en de heerlijk gelikte en al even bruine Jude Law in waanzinnige outfits zijn. Die laatste zit bij Ripley niet inbegrepen en de trailer zet ongeveer het tegenovergestelde hiervan neer, nota bene in zwart-wit. Maar eigenlijk is dat dus alleen maar slim. Een wedstrijdje met zo’n klassieker moet je tenslotte niet willen, dan kun je het beter helemaal anders doen.

Ripley de serie op Netflix

En dat doet de serie dus. In tegenstelling tot de sullige Matt Damon wordt in Ripley de hoofdrol vertolkt door Andrew Scott. Een acteur van formaat die met name een groot aantal schurkenrollen op z’n CV heeft staan en voor mij eigenlijk automatisch psychopaat is in een film (behalve in All of us strangers). Wat goed uitkomt hier, want meneer Ripley is ook een aardig getikte boef. Dickie Greenleaf wordt neergezet door de iets minder gelikte Johnny Flynn en Dakota Fanning stapt in de degelijke schoentjes van Marge Sherwood, waarmee ze in de voetsporen treedt van Gwyneth Paltrow.

‘Als je beroemde literaire personages speelt, wil je niet alleen maar kopiëren,’ zei Scott in een interview in 2021 over zijn beroemde rol als Ripley. Hij benadert zijn personage dus anders dan zijn voorgangers (er zijn nog veel meer verfilmingen van de roman gemaakt) en belooft er meer diepe lagen aan te geven. Al met al veelbelovende dingen, al hoop ik stiekem wel dat de Netflix-serie het uiterlijke plaatje ook een ietsiepietsie extra aandacht zal geven.

Als de serie een succes wordt heb ik vast mooi nieuws voor je: schrijver en producer Steven Zaillian heeft al een optie op alle vijf delen van Highsmith’s Ripley-romans. En het lijkt erop dat hij goed ontvangen wordt, op de eerste recensies afgaand. Ik weet wat mijn volgende binge-project wordt, want Ripley is op 4 april de lucht in gegaan.

Beeldcredits: Netflix