Italiaanse film Io Capitano maakt kans op een Oscar

Het was afgelopen september nog een opvallende keuze van Italië: voor de 96e editie van de Academy Awards selecteerde Italië een aangrijpende film over de vluchtelingencrisis als kandidaat, terwijl Meloni haar toch al strenge migratiebeleid nog even extra aanscherpte. Op het Filmfestival van Venetië kreeg de film lovende kritieken en ook voor de Oscars bleek hij het waard: Io Capitano is officieel genomineerd voor Best International Feature Film. Vanaf vandaag is hij te zien op het witte doek in Nederland.

Io Capitano

In Io Capitano worden de dromen van twee jonge Afrikaanse mannen verweven met de harde realiteit van hun reis van Dakar naar Europa. De film is gebaseerd op waargebeurde verhalen van Mamadou Kouassi, die meewerkte aan het script, en belicht de Odyssee van Seydou en Moussa – twee mannen die na een helse reis denken in het beloofde land terecht te komen. Een emotionele achtbaan door de verstikkende woestijn, grimmige detentiecentra in Libië en de meedogenloze zee.

Acteurs zonder ervaring

De rollen zijn voor niet-professionele acteurs Seydou Sarr en Moustapha Fall, die dertien weken lang werden gefilmd op locaties in Dakar, Senegal, Marokko en Italië. De twee Senegalese vrienden werden gecast als tieners, zonder vooraf een idee te hebben bij het script. ‘Toen ik in Senegal was, wist ik nooit iets van deze reis en kende ik ook niemand die het had meegemaakt,’ vertelde Sarr aan The Warp. ‘Maar toen we naar Marokko reisden (voor de shoot), konden we de mensen ontmoeten die het daadwerkelijk hebben meegemaakt.’

Fall had wat lokaal theater op z’n cv staan en Sarr had nog nooit eerder echt geacteerd – hij wilde liever voetballer worden. Toch was het Sarr die de hoofdrol binnensleepte en daarvoor direct de Marcello Mastroianni Award won, een prijs voor beste jonge acteur op het Filmfestival van Venetië waar de film debuteerde.

Geen onbekende regisseur

Regisseur Matteo Garrone is dan weer bepaald geen groentje in zijn vak. Hij is de man achter het fantastische Gomorra en regisseerde tevens Dogman. Rauwe verhalen die rijmen met de grimmige realiteit van de vluchtelingencrisis. Maar grimmig is deze film zelf niet; Garrone transformeert de reis van Seydou en Moussa tot een universeel verhaal van hoop en overleving. Het werpt een diepgaand licht op de vluchtelingencrisis en geeft daaraan een ontroerend gezicht. Met Io Capitano won Garrone dan ook nog de prijs voor beste regisseur op het Filmfestival van Venetië.

Oscar Beste Internationale Speelfilm

En dat zijn niet de enige prijzen voor de film; van de twintig nominaties op verschillende filmfestivals over de hele wereld gingen er awards prijzen mee naar huis. Op 15 februari is Io Capitano voor het eerst te zien in de Nederlandse bioscopen, de trailer vind je vast hieronder. Voor mij heeft-ie op papier die Oscar al gewonnen, maar daar komen we op 10 maart 2024 achter, wanneer de Oscars plaatsvinden.

Beeldcredits: Greta de Lazzaris | Io Capitano