9x hier combineer je een citytrip met het strand

Bij een stad-en-strand vakantie, waar je die twee dus combineert, denk je misschien eerder aan Barcelona dan aan Rome. Maar de langgerekte laars met bijbehorende kustlijn zorgt ervoor dat Italië rijk is aan steden waar je een citytrip uitstekend kunt combineren met strand. Ik deed een vlug onderzoek naar de Italiaanse steden waar je het beste een weekend kunt rondbanjeren én kunt chillen op het strand.

Citytrip & strand

Rome

Mensen vergeten vaak dat Rome aan de Middellandse Zee ligt. Met de trein ben je in slechts een halfuurtje bij zee. De omringende stranden zijn niet fabelachtig mooi, maar het zeewater is blauw en je kunt er de hele dag luieren. Een tip is het strand Santa Marinella, gewoon een gezellig strand met een kleine boulevard.

Napels

Napels is een van onze persoonlijke favorieten, een stad van chaos, drogende was, muziek op straat en veel en goedkoop eten. En Napels ligt dus ook nog eens aan de kust. Veel mooie stranden zijn slechts een korte boottocht van de stad verwijderd op het eiland Ischia, maar een mooi pittoresk (soort van) strandje is Spiagga della Gaiola.

Venetië

Venetië kun je natuurlijk kennen door gondels, watertaxi’s en aperol spritz, maar rondom Venetië zijn erg veel mooie stranden te vinden, zoals Bagni Alberoni. Maar echt, ik stond versteld en schreef er zelfs een apart artikel over.

Bari

Bari is een stad die echt een bezoek waard is voor een citytrip vlakbij het strand. Je eet er focaccia Barese, er wordt pasta gerold op straat, de zon schijnt er bijna altijd en de zee is er altijd azuurblauw. Een strand in de buurt van Bari dat zeker op je lijst moet is Lama Monachile in Polignano al Mare.

Rimini

Aan Rimini kleeft misschien nog een imago van lallende dronken tieners maar Rimini heeft veel meer te bieden dan dat. Het haventje is schattig en in het pittoreske centrum is naast uitstekend winkelplezier altijd wat te beleven. Een strandtip is Lungomare Augusto Murri 32, een relatief rustig strand als je het vergelijkt met de resterende kust-strip.

Triëst

Triëst is een stad gelegen diep, diep, diep in het noorden van Italië, tegen de grens van Slovenië aan. Het is een prachtige, nette, Italiaanse stad en voelt daarom niet altijd even Italiaans aan. Maar dat maakt het ook wel relaxed en een originele citytrip. In de buurt van Triëst zijn een paar plekken waar je een uitstekende stranddag kan houden, zoals het Miramare Biosphere natuurreservaat. Kiezelstranden, helderblauwe zee en waaiende pijnbomen op de achtergrond. Moet ik nog meer zeggen?

Genua

Genua is een havenstad maar erg leuk om een keer te bezoeken voor een citytrip. Je zou het het Marseille van Italië kunnen noemen. Onder Genua liggen eindeloos veel mooie stranden zoals Levanto of Camogli, maar welke zeker een bezoekje waard is, is San Fruttuoso. Je kunt hier alleen met de boot of te voet komen. Maar als je het kleine kapelletje aan het extreem lichtblauwe water ziet liggen ben je alleen maar dankbaar dat dit het geval is.

Palermo

Palermo is de hoofdstad van Sicilië en is gewoon mooi, punt. Alleen al omdat de cassata er vandaan komt. Maar nu even serieus, het is een stad waar je veel cultuur vindt en daarnaast film-achtig mooi is, vol palmbomen en witte huizen. Een mooi strand daar vlakbij is Mondello, een fijn zandstrand met turquoise water.

Cagliari

En dan tenslotte Sardinië. De vraag is hier niet hoe vind je een mooi strand, want die zijn er eindeloos maar eerder: welke stad is een bezoek waard? Dat is Cagliari, de hoofdstad. Een stad met veel mooie gekleurde huizen, waar altijd wel iets te doen is. Een fijn strand in de buurt van Cagliari is Poetto, wit zand, blauwer dan blauwe zee.