Dit is waarom je met kerst naar Rome wilt

In Italië is kerst en serieuze zaak met overal kerstverlichting, speciale kerstwinkels en het beste kerst-eten (hallo panettone). Een van de mooiste steden om de feestdagen te vieren is Rome. Stel je voor: een megagrote kerstboom voor het Colosseum, een van de beste kerstmarkten van het land en het bijwonen van de kerstgroet van de paus.

Het kerstseizoen in Italië begint officieel op 8 december, de dag van Immacolata Concezione (de onbevlekte ontvangenis van Maria) waarin de hele dag in het teken staat van heilige maagd Maria. En hoewel kerst misschien na Tweede Kerstdag stopt in Nederland, gaan ze in Italië nog even door. De feestdagen stoppen daar pas na 6 januari als La Befana is geweest. Dat is een beetje de Italiaanse Sinterklaas, maar dan in de vorm van een oud vrouwtje die op haar bezemsteel in de nacht van 5 januari cadeaus langs brengt bij kindjes die zoet zijn geweest.

6x doen tijdens kerst in Rome

Ga naar een candle light concert

Een van mijn grootste dromen was altijd om naar een candle light concert te gaan waar diverse artiesten te horen zijn die klassieke muziek spelen. Dat is al tof op zich, maar het wordt niet voor niets een candle light concert genoemd. Je zit te midden van duizenden kaarsjes naar de muziek te luisteren. Net een sprookje en dat voor een paar tientjes. Je kunt naar Ludovico Einaudi luisteren, Queen, of Coldplay, en met kerst is er natuurlijk een kerstspecial in Rome.

Breng een bezoek aan de paus

Als je met kerst in Rome bent, is het erg bijzonder om naar het Vaticaan te gaan op Eerste Kerstdag. Om twaalf uur in de middag geeft de paus daar de traditionele kerstzegen Urbi et orbi aan de hele wereld. Zelfs als je niet katholiek bent, is deze boodschap van vrede een kippenvelmoment. Zorg er wel voor dat je op tijd aanwezig bent. De kerstgroet van de paus is namelijk gratis en veel mensen willen bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig zijn.

Ga naar de kerstboom bij het Colosseum

Het Colosseum is op zichzelf al een bijzonder monument, maar tijdens de feestdagen, met een gigantische verlichte kerstboom ervoor, is het helemaal een plaatje om te zien. Zelfs op de feestdagen zelf kun je dit historische gebouw bezoeken, maar dan wel met aangepaste openingstijden.

De mooiste kerstmarkt in Rome

Als je met kerst in Rome bent, mag je de kerstmarkt op Piazza Navona niet overslaan. Dit is de grootste kerstmarkt van de stad en om de Fontana dei Quattro Fiumi fontein staan honderden gezellige kramen naast elkaar. Het uitzicht op de fontein en de historische gebouwen die het plein omringen, maken dit een van de mooiste kerstmarkten van Italië. Van begin december tot en met 6 januari kun je hier live concerten meemaken, kerstcadeaus scoren en de huisgemaakte dingen om te eten halen bij de kramen. Vergeet niet om panettone en vin brulé te proberen.

Trek je schaatsen aan met kerstmis

Net zoals op het Museumplein in Amsterdam vind je ook in Rome zo’n knusse schaatsbaan, en wel bij Castel Sant’Angelo. Dit was ooit een mausoleum en is nu omgetoverd tot een museum gelegen aan de rivier de Tiber. Met dit immense historische gebouw op de achtergrond is schaatsen toch iets specialer. En schaatsen doe je doorgaans niet vaak in Italië.

Bezoek de kerststallen

Zoals ik hierboven al zei, nemen de Italianen kerst heel serieus en zo zijn er door de hele stad Rome kerststallen te vinden. Kerst is de feestdag dat Jezus werd geboren en in de avond van 24 december wordt er dan ook in alle stallen het baby’tje neergelegd. Op het Sint-Pietersplein staat een levensgrote en de mooiste van allemaal. Niet alleen vanwege z’n omvang, maar ook door de verlichting en met de nog grotere kerstboom ernaast. Het ultieme kerstgevoel.