Op dit onbekende (en onbewoonde) Italiaanse eiland zijn de stranden roze

Het zou zo uit de koker van een nieuw Barbie-avontuur kunnen komen: knalroze zand op een onbewoond, zonnig eiland. Maar dit roze strand bestaat echt. Niet op de Malediven of een andere exotische locatie, maar op een eilandje bij Sardinië.

Roze strand in Italië

Het zand op Spiaggia Rosa – what’s in a name – heeft een speciale samenstelling die het strand misschien wel de meest paradijselijke plek in het hele Middellandse Zeegebied maakt (en dat zegt nogal wat). In het zand zit een bijzondere mix van kristallen, koraal, geplette fossielen en dode zeedieren. En dat zorgt samen voor die buitengewone roze kleur van het strand op het eiland Budelli.

Daar wil je natuurlijk naartoe, en misschien wel een hele vakantie blijven. Maar dat gaat helaas niet. Het strand was decennialang zo populair onder toeristen dat het bijna ten onder ging aan zijn eigen superkracht. De bezoekers namen namelijk het roze zand mee – om door te verkopen of als leuk souvenirtje – zodat er langzaam maar zeker steeds minder van overbleef. Het strand is inmiddels dan ook een stuk minder knalroze dan het ooit was.

Alleen kijken op La Maddalena

Vanaf 1994 kwamen er daarom strenge milieuregels. La Maddalena-archipel, waarvan Budelli onderdeel is, werd een nationaal park. En het was vanaf dat moment verboden om op Spiaggia Rosa te komen. Er gaan in de zomer boottours heen en je mag het eiland Budelli verkennen, maar Spiaggia Rosa is alleen nog voor de ogen. Ook de poging van een Nieuw-Zeelandse bankier om hier in 2013 een eco-friendly resort te bouwen, inclusief biologisch observatorium, werd keihard geblokkeerd door de Italiaanse regering.

Italiaanse Robinson Crusoe

Het heeft overigens nog wel tot 2021 geduurd voordat de laatste bewoner van het eiland vertrok. Mauro Morandi strandde in 1989 bij toeval op Budelli en besloot te blijven. Hij deelde zijn ervaringen op Instagram en werd de landelijk beroemde “Italiaanse Robinson Crusoe”. In die hoedanigheid gaf hij ook rondleidingen aan toeristen. Vanaf 1994 deden de autoriteiten verwoede pogingen om Morandi de boot te laten pakken, maar ze slaagden hierin pas na zeventien jaar. En eerlijk gezegd kunnen we Morandi geen ongelijk geven.