Beeldschone Italiaanse eilanden waar je nog nooit van hebt gehoord

Levanzo eiland

Sardinië en Sicilië kennen we allemaal. En ook de kleintjes Ischia, Capri, Procida hebben we hier al ruimschoots besproken. Maar rondom de laars barst het van de paradijselijke plekken middenin de zee, die lang niet allemaal overstroomd worden door toeristen. Van deze beeldschone Italiaanse eilanden heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord, terwijl ze allemaal een bijzonder verhaal te vertellen hebben.

 5 onbekende Italiaanse eilanden

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MATHILDA HAU (@mathilda.hau)

Filicudi

Een dikke negen vierkante kilometertjes tikt het maar aan, het eilandje Filicudi. Het maakt deel uit van de Eolische eilanden, waarvan Stromboli met z’n altijd rommelende vulkaan de meest bekende is. Vanwege de ligging – een kleine drie uur vanaf Palermo – besloot de Italiaanse regering in 1971 maffiosi richting het eiland te verbannen om daar weg te rotten. Van wegrotten was echter geen sprake; de boeven liepen los rond over het eiland met de zon op hun kop, een glas Malvasia in de hand en sliepen in koninklijke kamers met fresco’s tegen het plafond.

De inwoners van Filicudi besloten in protest te gaan door het eiland te verlaten, waardoor alle winkels, bars en restaurants potdicht zaten. Met resultaat. Inmiddels staat Filicudi staat vooral nog bekend om z’n kappertjes, die in de zomer voor zonsopgang langs de ruige kustlijn geplukt worden door eilandbewoners die er weer in alle rust wonen in hun witte huisjes.

Pantelleria

Wordt ook wel de Zwarte Parel van de Middellandse Zee genoemd en ligt richting de Tunesische kust. Het eiland is een wereld op zichzelf, met veel Arabische invloeden en een eigen bouwstijl. De stokoude dammusi, typische stenen woningen opgetrokken uit materialen van het eiland, werden ooit gebouwd voor boeren en zijn inmiddels grondig verbouwd en in trek bij de rijken uit het Noorden. De grond is er gitzwart, de vegetatie weelderig en druiven groeien er volop. De wijnbouw op de steile kusthellingen is vastgelegd als werelderfgoed en de zoete wijn van de zibbibo-druif die er vandaan komt is net zo goed van wereldkwaliteit.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sicilia (@littlebitofsicily_)

Levanzo

Onderdeel van de Egadische eilanden voor de kust van Sicilië. Waarom Levanzo nog bijzonderder is dan grotere buurtjes Marettimo en Favignana, is vanwege de Grotta del Genovese. Daar hebben oermensen de muren zo’n twaalfduizend jaar geleden beklad met prehistorische tekeningen, die pas halverwege vorige eeuw ontdekt werden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Stefania (@stexillusion_)

San Domino

De Isole Trimiti bevinden zich boven de sporen van het cowboylaarsland. San Domino is de grootste van de club en is tevens de groenste. Toen Mussolini ontdekte dat in zijn fascistische heilstaat Italië wel degelijk homoseksuelen woonden, ondernam de dictator verschillende acties die uiteraard niet werkten. Zijn laatste strohalm was het verbannen van homo’s naar San Domino, waar ze weggestopt werden in bewaakte barakken zonder water en elektriciteit. Na een jaar verloor meneer z’n focus aan de Tweede Wereldoorlog en werden zijn gevangenen huiswaarts gestuurd om plaats te maken voor nieuwe krijgsgevangenen. Daarna werd er schandalig genoeg niet meer over gesproken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marcella Italy (@marcella_maria)

Isola di Montecristo

Voet aan wal zetten op Montecristo doe je niet zomaar. Het eiland, dat deel uitmaakt van de Toscaanse Archipel (die van collega-eiland Elba), is een natuurgebied en het enige wat er verder half overeind staat is de ruïne van een eeuwenoud klooster. Per jaar krijgt 1.000 man een officiële voor de overtocht naar het eiland, die met een eigen bootje gemaakt moet worden. Daarvan zijn ook nog ‘ns 600 plekken gereserveerd voor studenten én mogen er maar 40 tegelijk van boord. De aanvraag kan eindeloos duren en er zijn maar een paar aangewezen periodes om het eiland te bezoeken, maar dan ben je dus wel op een plek waar bijna niemand ooit is geweest.