5 romantische Italiaanse films die allesbehalve zoetsappig zijn

Romantische italiaanse films

Wanneer ik aan Valentijnsdag denk, word ik een beetje misselijk van alle commerciële roze rozen en zoetigheid. Dat heb ik ook met de romantische films die je rond die tijd te zien zijn, want The Notebook en 10 things I hate about you beginnen inmiddels ook wel een beetje te vervelen.

Italianen zien wij als de meest romantische mensen, maar naast al die zoetigheid heeft Valentijn, ofwel San Valentino, in sommige dorpjes een hele andere betekenis. Daar draait Valentijnsdag om oude verhalen, de liefde voor je vrienden en familie. Dit trok mij aan om een keer niet voor de eerste zoetsappige film te gaan die bovenaan staat. Dus heb ik een lijstje voor je samengesteld met verboden liefdes, liefde voor je vrienden, familie en liefde tussen jong en oud. De beste romantische Italiaanse films waarbij je met óf zonder je partner kunt wegzakken in de bank.

Romantische Italiaanse films

1. Gli anni più belli

Over een tijdspanne van veertig jaar zie je het verhaal over de vier vrienden Giulio, Gemma, Paolo en Riccardo. Na hun ontmoeting in 1980 groeien ze samen door hun puberteit en adolescentie heen. Naast veel mooie hoogtepunten in hun vriendschap, kennen ze ook veel teleurstellende momenten. Het verhaal laat zien dat liefde tussen vrienden ook onvoorwaardelijk is, in deze anni più belli.

2. La Meglio Gioventù

La Meglio Gioventù is een vierdelig familieverhaal over de twee broers Matteo en Nicola. Vanaf jongs af aan zijn zij als twee handen op één buik, maar wanneer ze Giorgia ontmoeten verandert hun relatie en hun toekomst.

3. L’ultimo Paradiso

L’ultimo Paradiso is een film gebaseerd op feiten uit het Italiaanse verleden. Waarbij Ciccio, een boer die hart heeft voor rechtvaardigheid, strijdt voor betere arbeidsomstandigheden in de jaren 50. Wanneer hij de leefsituatie van zijn medeboeren wil verbeteren, wordt hij verliefd op de dochter van de landeigenaar. De liefde tussen de twee is onmogelijk en loopt uit tot veel problemen.

4. La Vita Davanti A Sé

De twaalfjarige jongen Momo is een wees in de stad Bari, Italië. Wanneer hij per toeval iets van Madame Rosa probeert te pikken, komen zij in aanraking met elkaar. Madame Rosa heeft de Holocaust overleeft en is een voormalig prostituee. Ze vangt kinderen op die geen ouders of in een moeilijke situatie zitten in haar kleine appartement. Op aanraden van haar dokter neemt Madame Rosa Momo in huis. Ondanks dat zij in leeftijd, cultuur en andere dingen verschillen, ontstaat er een diepe bijzondere band. Extra leuk: Madame Rosa wordt gespeeld door de Italiaanse Sophia Loren op 86e leeftijd.

5. Io sono l’amore

De aristocratische familie Recchi komt na enige tijd weer samen in hun landhuis in Milaan. Tijdens het welbekende voorstelrondje van de aanhang aan tafel, blijkt dat er in de familie kleine scheurtjes zijn ontstaan. Zo komen geheimen en verboden liefde langzaam naar boven.

Beeld: Netflix