Ontmoeting met je Italiaanse schoonmoeder (in spe)? Doe dit vooral niet

Een moeder is ‘de hals’ van een Italiaans gezin. Zo werd dat me verteld. De vader is het hoofd (en denkt dat hij bepaalt), maar wie daadwerkelijk bepaalt en ervoor zorgt dat alle neuzen dezelfde kant op staan is: la mamma. Zo ook in een relatie, wil je het hart van een Italiaan veroveren, verover dan eerst het hart van de moeder. Ben je dat van plan? Doe de onderstaande dingen dan zeker niet bij de eerste ontmoeting.

7x niet doen bij je Italiaanse schoonmoeder

Keukenkennis willen overdragen

Wanneer je voor de eerste keer het huis van je schoonfamilie binnenstapt, vergeet dan alles wat je ooit hebt gedaan, gezien of gelezen over koken. Je weet niks. Herhaal dit een paar keer tegen jezelf. Later komt pas het moment dat je langzaam maar zeker kleur kunt gaan bekennen. De keuken is het territorium van la mamma. Daar komt het gros van de liefde vandaan die ze haar kinderen geeft. Je toont interesse en stelt vragen maar weet niets beter. Alles wat ze maakt is lekker en becomplimenteer je. Als je niet of niet goed kunt koken is dat geen probleem. Soms zien ze dat liever, dan kunnen ze het je leren. Als je wel kunt koken zijn ze daar ook blij mee, maar later pas.

Geen cadeautje meebrengen

Dit valt in veel landen binnen de beleefdheidsregels en ook in Italië. Als je op visite gaat neem je iets mee. Dit hoeft niet als je elkaar langer kent of vaak over de vloer komt. Het wordt helemaal gewaardeerd als je even nagedacht hebt over wat je meeneemt. Als het niet standaard is. Of als het bijvoorbeeld uit Nederland komt. Dan laat je zien dat je erover nagedacht hebt.

Iets beter weten

Hetzelfde als met keukenkennis geldt dat ook voor algemene dingen. Naast hoofd van het huishouden is een Italiaanse moeder een vraagbaak, een raadgever. Dat is haar territorium. Probeer er alsjeblieft niet in te breken. Later wordt je mening best op prijs gesteld, maar beter weten dan la mamma? Nee. Dus: ‘gras is blauw? Prima. ABBA brak door vlak na de Tweede Wereldoorlog? Tuurlijk. Twee sigaretten per dag roken heeft geen effect op je gezondheid. O, dat wist ik niet.’

Zeggen dat je niet van schoonmaken houdt

Italië kun je niet ongeëmancipeerd noemen, maar moeders zijn wel veelal verantwoordelijk voor het huishouden. Niet van schoonmaken houden, daar maak je geen goede sier mee. Als je een hekel hebt aan schoonmaken zou ik het onderwerp gewoon zo lang mogelijk vermijden. Als de relatie wat vordert zou je haar eens op kunnen bellen om te vragen wat zij gebruikt voor het laten glanzen van haar gasfornuis. Dat noemen we ook wel ‘Italiaanse bonding’.

Italië afkraken

Nu moet je hier bij Italianen sowieso liever niet mee aankomen, ze wonen immers in het allermooiste land ter wereld. Afkraken doen ze zelf wel maar waarderen ze niet van niet-Italianen. Nieuwsgierigheid naar de Italiaanse cultuur wordt gewaardeerd. Maar begin niet over politiek.

Geen respect tonen

Misschien overbodig om te zeggen maar zelfrespect en respect over het algemeen is waar het bij Italianen om draait. Dus iemand laten uitpraten, meehelpen en vriendelijk zijn, allemaal erg belangrijk.

Minne heten

Als je Minne heet kun je het vrijwel bijna meteen al vergeten bij je Italiaanse schoonmoeder. Het betekent namelijk tieten in het Italiaans, niet op een nettere manier uitgedrukt, nee, tieten. Gelukkig hebben weinig mensen dit probleem. Dus als je verder de bovenstaande punten in je achterhoofd houdt, heb je niet alleen zo het hart veroverd van je Italiaanse schoonmoeder maar heb je er naast een geliefde ook nog eens een hele familie bij. Want zodra je binnen bent, ben je familie en zijn ze er voor je door dik en dun.